Het salade­seizoen is geopend

 

En ik heb ideeën genoeg voor drie zomers. Kan het dan s.v.p. een beetje opschieten, qua weer? Want ik eet zo’n bord natuurlijk het liefst al fresco.

 

Al fresco? Nee, daarmee bedoel ik niet dat het heel fris moet zijn. Is gewoon een hippe (uit de USA overgewaaide) term voor buiten eten. Je zou denken dat het uit Italië komt, maar daar noemen ze buiten eten bewoon fuori (buiten) of all’aperto, wat zoiets betekent als ‘in de open lucht’.
 
Als het saladeseizoen geopend is, betekent het voor mij zomer. En één salade maakt net als één zwaluw nog geen zomer. Nou, met dit boek van Janneke Philippi is het een leven lang zomer, want het staat boordevol salades. Meer dan honderd recepten voor nieuwe salades, bijzondere dressings  en toppings en ook nog lekkers voor erbij. Nou, zoveel inspiratie haal ik qua salades echt niet uit mezelf. Dus kom maar op met die lekker lange avonden. Ik ga er graag tegenaan.

 

Ken je Janneke Philippi trouwens? Ze is foodstyliste en kookboekenschrijfster.

 

Janneke Philippi

 

Vijftien jaar geleden begon ze haar culi-carrière bij Allerhande waar ze recepten voor maakte. Tegenwoordig schrijft ze recepten en doet ze de foodstyling voor allerlei tijdschriften. Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious. En samen met haar man, foodfotograaf en vormgever Serge Philippi, maakte ze al meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

 

En dan is er nu dus dit saladeboek, met recepten die geschikt zijn voor allerlei momenten. Van mango- en chorizosalade met gezouten pistache tot sushirijstsalade met zalm, avocado en sojaboontjes. En nog veel veel meer lekkers.

 

 
 Ik heb er eentje uitgezocht uit het boek die ik vandaag van Janneke hier mag delen. Het wordt deze week (zeggen ze) elke dag een graadje warmer, dus wie weet gaat het nog al fresco lukken ;-) Deze wilde ik meteen proeven, het water liep me al in de mond toen ik hem las (en zag). Heel bijzonder met de paksoi, zou ik nooit aan gedacht hebben. Komt ie:
 

 

 

Paksoisalade met honing-mosterdkip, kokosdressing en gesuikerde pecans

voor 4 personen

 

 

Paksoi gaat meestal in de wok, maar voor een salade leent deze open bladkool zich ook. Met gemarineerde kip serveer ik ‘m als maaltijdsalade. Laat de kip gerust weg of vervang door partjes gekookt ei voor een lichte, simpele salade voor bij de barbecue.

 

 

Dit heb je nodig:

 

  • 500 gram kipdijfilet
  • 2 limoenen
  • 4 eetlepels honing
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 2,5 eetlepel
  • donkere basterdsuiker
  • 1 teen knoflook
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 75 gram pecannoten
  • 1 struik paksoi
  • 2 sjalotten
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels tahoon- of rucolacress
  • bakplaat met bakpapier, 8 satéstokjes

 

Snijd de kipdijfilet in blokjes. Pers de limoenen uit. Meng in een schaal de kipdijfilet met ¾ van het limoensap, de mosterd, 2 eetlepels honing, 1 eetlepel basterdsuiker en 2 eetlepels olie. Marineer de kip minstens 1 uur afgedekt in de koelkast.
 
Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Verwarm in een steelpan 1,5 eetlepel honing met 1,5 eetlepel basterdsuiker. Spreid de pecannoten op de bakplaat uit.
 
Schenk het honing-suikermengsel over de noten en schep om zodat ze goed bedekt zijn. Bestrooi ze met een beetje (zee)zout. Rooster de noten 5 minuten in de voorverwarmde oven; let op dat ze niet te donker kleuren!
 
Laat de noten uit de oven op het bakpapier afkoelen en hard worden. Snijd het blad en de stelen van de paksoi in reepjes. Snipper de sjalot.
 
Rijg de gemarineerde kipdijfilet strak aan de stokjes. Verhit in een koekenpan de resterende 2 eetlepels olie. Bak de kipspiesjes in 6-8 minuten rondom goudbruin en gaar.
 
Klop in een kom een dressing van de kokosmelk, de mayonaise, het resterende limoensap en 1 theelepel honing. Hussel de paksoi met de sjalot door de kokosdressing.
 
Verdeel de paksoisalade over 4 borden. Bestrooi met de cress en leg de kipspiesjes op de salade. Bestrooi de salade met de pecannoten en peper naar smaak.
 
Bereiden: 30 minuten
Marineren: 1 uur
Oven: 5 minuten

 

 

En dan heb ik ook nog dit!

 

Ik mag drie door Janneke gesigneerde boeken weggeven. Wil je?
Even een reactie onder het Facebook-bericht over dit artikel of
(voor mensen zonder Facebook) een mailtje naar winnen@franska.nl

 

Door: Franska

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Franska