9x waarom je naar Luxemburg Stad wilt

 

Met dit lekkere weer krijg ik meteen zóveel zin om een weekendje weg te boeken. Dus dat is ook precies wat ik heb gedaan. Op de planning: Luxemburg Stad.

 

 

 

Een bestemming waar ik eigenlijk niet eerder aan had gedacht. Maar ik hoorde er zulke goede verhalen over dat ik toch wel erg nieuwsgierig werd. En met de auto is het ook prima te doen: ik woon in Amsterdam, en dan is het ruim vier uur rijden. Ik heb me alvast flink ingelezen voor mijn weekendje weg, wat me nog enthousiaster maakte over deze bestemming. Heb jij ook zo’n zin in een weekendje weg? Dan heb ik hier 9 redenen voor je waarom Luxemburg Stad de ideale keuze is.

 

 

1. Het is dichtbij

Ik noemde het al even; Luxemburg Stad is dus héél goed te doen met de auto. Ruim vier uur vanaf Amsterdam. Nu vind ik road trips al heel leuk: even een afspeellijst samenstellen, wat stops bij tankstations plannen (natuurlijk staat Scheiwijk op de planning): héérlijk.

 

2. Het is makkelijk bereikbaar

Eenmaal op bestemming laat ik het liefst de auto gewoon staan, en dat kan in Luxembug Stad makkelijk. Waarom? Omdat ál het OV gratis is in het hele land. Briljant, toch?

 

3. Een leuke mix van oud en nieuw

Luxemburg Stad staat misschien wel het bekendst om hun moderne architectuur, van de grote bankgebouwen en de EU kantoren bijvoorbeeld in de wijk Kirchberg — maar het oude gedeelte van de stad staat gewoon op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een hele leuke mix dus en onwijs leuk om doorheen te wandelen.

 

4. Luxemburg Stad heeft de leukste horeca

Een weekendje weg is voor mij niet compleet zonder heerlijk eten. Dat is voor mij ook deel van de voorpret: alvast allerlei reserveringen maken, van lunch tot aan diner of een borrel. Luxemburg Stad heeft maar liefst vier restaurants met een Michelinster, maar ook hele leuke bistro’s en eetcafés.

 

5. Een leuk nachtleven

De tijd dat ik nog een discotheek afsloot ligt echt vér achter me, maar ik kan echt genieten van een avond doorbrengen in een gezellige bar. In de buurt Clausen en Grund vind je veel gezellige straatjes vol met dit soort barretjes om na het eten nog wat te drinken — en veel van de leukste restaurants zitten ook nog eens in deze buurt. Ook in de oude binnenstad en op de Place d’Armes vind je veel leuke cafeetjes en restaurants.

 

 

6. Wandelen door Luxemburg Stad

Tussen al het eten door is het natuurlijk tijd voor wat actievers; wandelen! En dat kan hier heel goed. Ik heb al wat leuke routes opgezocht, en er is echt voor ieder wat wils. Door de natuur, of door de stad struinen (en ondertussen een beetje winkelen). Bij mij op de planning staat de Circular Walk Wenzel, een wandeling door de stad die je langs alle historische highlights brengt.

 

7. Fietsen door Luxemburg Stad

Leuk: je kan ook een fiets huren om zo de verschillende buurten te ontdekken. Bijvoorbeeld om de UNESCO Bike Tour te doen, die is iets minder dan 10 kilometer fietsen. Echt leuk om op deze manier alle highlights van de stad te zien, en je bent ook nog eens goed actief bezig. Win-win, dus.

 

 

8. De mooiste musea

Luxemburg heeft prachtige musea die (heel handig) allemaal op loopafstand van elkaar liggen. Check ook zeker de MuseumSmile, dit zijn zeven museau die binnen één mijl (ruim anderhalve kilometer) liggen. Van het museum van contemporary art tot aan het stadsmuseum vol geschiedenis, maar ook een prachtige burcht: elke cultuurliefhebber zal hier zijn hart ophalen.

 

9. De natuur op steenworp afstand

Mocht je even de drukte van de stad willen ontvluchten, zit je zó vanuit Luxemburg Stad in de natuur. Bijvoorbeeld om aan de wijn te gaan langs de Moezel, of juist mountainbiken in Minett. De mooiste kastelen vind je in Guttland en als je liever wilt wandelen en/of hiken zit je in Mullerthal en Éislek goed. Leuk om zo’n weekendje weg in de stad af te wisselen met een dagje buiten zijn.

 

Nou, zoals ik al zei; mijn datum staat al gepland voor dit weekendje weg. Na terugkomst zal ik jullie nog trakteren op de leukste tips qua restaurantjes, hotels en dingen om te doen — tenzij je zelf al gelijk hebt besloten om ook die kant op te gaan. Dat snap ik volledig natuurlijk.

 

Beeld credits: ©SIP John Zeimet, ©SIP Ul Fielitz, ©LFT Gauvin Lapetoule, ©LFT Thomas Linkel

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer