Lissabon wat ben je toch leuk!

lissabon tips

 

Vorige week zat ik een paar dagen in Lissabon. Nooit geweten dat het zo’n leuke stad is, ik ben meteen fan!

 

 

 

Hou je net als ik van zon en lekker eten en wil je ook wel wat moois zien, dan moet je echt een keertje naar Lissabon. Deze hoofdstad van Portugal stond al jaren hoog op mijn lijstje en man, man, man, wat is het er fijn.
Je moet wel een beetje van klimmen houden want de stad is tegen een paar nogal steile hellingen gebouwd.

 

Trammetje

De leukste manier om een groot deel van de oude stad te bekijken is door in een van de ouderwetse gele trammetjes te gaan zitten. Die passen soms nauwelijks door de smalle steegjes. Zorg dat je een stoeltje aan het raam bemachtigt, dan zit je helemaal top!

 

 

Time out market

Wil je weten wat die Portugezen graag eten, dan moet je maar eens gaan kijken in de Time Out Market.
Het beste van Lissabon ligt hier op je bord. De lekkerste kaas, Alentejo ham, custardtaartjes, gegrilde visjes en pastéis de bacalhau (gevaarlijk lekkere kabeljauwkroketjes). Er valt zoveel te kiezen. Je moet er wel even de tijd voor nemen want het zit er altijd stampvol. Niet zo gek als je weet dat vijf Portugese topchefs hier een restaurant hebben.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door ? CHARLOTTE (@parisienne_cherie)

 

Musea

Er is zoveel te zien, zowel buiten als binnen. Het Mosteiro dos Jerónimos is werkelijk prachtig en een van de trekpleisters van de stad met jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Het Castelo de São Jorge is het bekendste kasteel van Lissabon en heeft een geweldig uitzicht over de stad en de zee. Wij kwamen bij toeval in het splinternieuwe Museu do Tesouro Real (Koninklijk Museum van de Schatkist) terecht waar meer dan duizend Portugese kroonjuwelen tentoongesteld worden. Het is een van de zwaarst beveiligde musea ter wereld en heeft de topstukken uit de juwelencollectie van de Portugese koninklijke familie. Je weet gewoon niet waar je kijken moet zoveel goud, diamanten en andere edelstenen zijn er te zien.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Museu do Tesouro Real (@museu.tesouro)

 

Pastéis de nata

Je kunt er in Lissabon niet omheen, de Pastéis de nata, het meest populaire taartje van Portugal. De echte koop je bij Pastéis de Belém, de originele bakkerij zit zo ongeveer naast het Mosteiro dos Jerónimos. Je vreet je vingers nog op, zo lekker zijn ze.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Pastéis de Belém® (@pasteisbelem)

 

Hotel

Natuurlijk is er veel te kiezen als je een hotel gaat boeken, ik sliep op een toplocatie in de wijk Santa Maria Maior in het Tempo Hotel. Superschoon en iedere ochtend een uitgebreid ontbijt. En dat het midden in het centrum ligt is helemaal fijn, want zo rol je na een avondje lekker tafelen zo je bed in.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door FLH Hotels (@flh_hotels)

 

Lisbon card

Doe jezelf een lol een koop deze kaart. https://www.lisboacard.org/nl/ Het is een combinatie van een vervoersbewijs, museumkaart en kortingspas en scheelt je veel wachttijd in de rijen voor musea en bezienswaardigheden. Bovendien geeft de kaart onbeperkt gratis toegang tot het openbaar vervoer. Je koopt de kaart onder andere op de luchthaven voor 24, 48 of 72 uur.

 

Helaas was ik er maar drie dagen, maar ik ga zeker terug. Want ik moet nog een keer een fado beluisteren, met de lift Elevador Santa Justa naar boven gaan, de Torre de Belém bekijken, een bezoekje brengen aan de rommelmarkt Feira da Ladra en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Ik zou zeggen: boeken dus die stedentrip. Want ook al is het door de puinhoop op Schiphol een beetje een gedoe om er te komen, als je eenmaal met een koel drankje in de zon op een terrasje zit ben je die reis zo weer vergeten en kan het Grote Genieten beginnen. Muita diversão, veel plezier!

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit