Met zoveel drankjes per week ben je een alcoholist

vrouw wijn

 

Sinds kort train ik met een personal trainer en dat vind ik leuk, pittig en met vlagen enorm confronterend.

 

 

 

Het is misschien een investering (zij traint mij nu één keer per week), maar mijn motivatie was zó ontzettend weg dat ik het ook niet meer wist. En die honger en vooral die dorst naar wijn en andere alcoholische versnaperingen worden er niet minder om, hoor. Maar ik wil toch een beetje fit blijven. Lang verhaal kort: ik train bij een personal trainer. En zij doet het goed. Heel goed.

 

Want behalve dat zij zich bezighoudt met mij eens in de week een uur lang afmatten, heeft ze ook veel interesse in mijn gewoontes qua eten en drinken. Nu gaat dat eten wel prima (zeker doordeweeks), maar dat drinken… Ai. Ik voel me elke keer weer bezwaard om tegen deze héél fitte trainer te vertellen dat ik weer half verdronken ben in een wijnvat. Tsja, ik hou gewoon van gezelligheid, wil nooit als eerste naar huis en heb ook nog eens geen ruggengraat. Dus ja, drankjes gaan er bij mij prima in en nee, dat zijn er per week meer dan ik op twee handen kan tellen. Veel meer.

 

Misschien een beetje naïef, maar ik dacht dat veel meer mensen wel aan dat aantal kwam als ze een avondje gingen drinken. Dat lijkt dus niet het geval; ik kwam uit pure interesse op de site van Brijder en kon daar een test doen of ik wellicht alcoholist was. Daar was ook op te lezen wat de algemene richtlijnen daarvoor zijn.

 

De uitslag van de test was dat ik een risicovolle drinker ben (yes, I also like to live dangerously) maar vooral die richtlijnen vond ik bijzonder opmerkelijk.

 

Het eerste signaal van alcoholisme is namelijk:
Overmatig drinken: je drinkt meer dan zeven (vrouw) of veertien (man) standaardglazen alcohol per week.

 

Los van het feit dat ik dit wel echt een héle strenge graadmeter vind, wil ik ook wel eens weten waarom vrouwen sneller alcoholist zijn dan mannen. Over het algemeen kunnen vrouwen inderdaad minder goed tegen alcohol dan mannen, maar dat mannen gewoon het dubbele mogen drinken als wij voor ze hetzelfde label krijgen vind ik behoorlijk bijzonder.

 

Overigens is een ander signaal dat je binnen twee uur vier drankjes (vrouw) of zes (man) drinkt, wat ik om me heen tijdens een gemiddelde vrijdagmiddagborrel ook prima zie gebeuren.

 

Opvallend: tot zo’n elf jaar geleden konden studenten geen alcoholverslaving hebben, want ‘ze dronken standaard veel meer dan het gemiddelde’. Enerzijds waar, anderzijds is dat volgens mij niet helemaal hoe het werkt. Maar goed, wat weet deze risicovolle drinker ervan? En dan is die ook nog eens een vrouw.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer