Lekker rommelig toetje

 

Het lijkt misschien beetje een zooitje, maar Eton mess is een ontzettend lekker ‘rommeltoetje’ van luchtige room, brosse zoete schuimpjes en vers fruit.

 

Traditioneel wordt dit Britse dessert met aardbeien gemaakt, maar je kunt ook frambozen gebruiken. De helft van de room is bovendien vervangen door dikke yoghurt, om het iets frisser en lichter te maken. Het leuke van zelf meringues maken is dat je ze een subtiel smaakje kunt meegeven. Hier is gekozen voor rozenwater, wat ze een bijzonder oosters tintje geeft.

 

Eton Mess met frambozen en rozenwatermeringues
voor 4 personen

 

Dit heb je nodig:

voor de meringues

  • 2 eiwitten
  • 100 g suiker
  • ½ tl azijn
  • drupje rozenwater*
  • extra: mixer + spuitzak + bakplaat, bekleed met bakpapier
  • 250 ml slagroom
  • 250 g Griekse yoghurt of hangop
  • 450 g frambozen
     

*Rozenwater koop je bij toko’s of Midden-Oosterse supermarkten, of online, onder andere via Souq. 

 
Verwarm de oven voor op 120 °C. Klop het eiwit in een brandschone kom tot stijve pieken. Dat gaat het makkelijkst met een mixer. Voeg dan in delen de suiker toe; zorg dat alle suiker is opgenomen voor je een volgende eetlepel toevoegt. Als het mengsel stijf, glanzend en wit is, voeg je de azijn en het rozenwater toe. Mix nog even en doe het mengsel dan in een spuitzak. Spuit kleine rondjes meringue op de bakplaat. Bak ze 30 minuten in de oven, zet de oven dan uit en laat ze daarna in de oven helemaal afkoelen. Klop de slagroom tot zachte pieken en spatel de yoghurt erdoorheen. Prak de helft van de frambozen fijn en meng ze door de yoghurtroom. Verkruimel de meeste meringues en schep ze met de overgebleven frambozen door de room. Bestrooi met de achtergehouden meringues en serveer meteen, of zet eerst nog even in de koelkast om verder op te stijven.

 

Tip: voor een snelle versie gebruik je kant-en-klare meringues. Voeg dan eventueel een drupje rozenwater toe aan de room.

 

Eet smakelijk!
 

Recept uit het boek boek All-day Bowls van Denise Kortlever.