Lees altijd de gebruiksaanwijzing

 

Ooit een man een Ikeakast in elkaar zien zetten zonder gebruiksaanwijzing? Lachen hè?

 

 

Toen ik nogal zwanger was van nummer twee, had ik behoorlijke nesteldrang. Ik had bij Ikea een ladekastje gezien en ik kon niet bevallen als dat kastje niet op het kamertje van het verse baby’tje zou staan. Dus kochten we het kastje en zou mijn meneer het in een poep en een scheet in elkaar zetten. Nou, dat liep een beetje anders.

 

Mijn man is nogal van het opschieten. Dus rats, rats… alle karton werd ervan af gehaald en meteen weggegooid. Inclusief gebruiksaanwijzing. De plankjes van de laatjes werden bij elkaar gezocht. Maar daarna werd het wel een beetje ingewikkeld, zo zonder die gebruiksaanwijzing. Maar om mij nou te vragen of ik hem wilde helpen? Dat ging hem ook een beetje te ver.

 

De palletjes om het laatje mee in elkaar te zetten moesten met lijm worden vastgezet. Waar was die lijm nou? De hele inhoud van de doos werd op z’n kop gegooid. Nergens een tubetje lijm te vinden. Tot zijn oog op een zakje viel. Zou dat het zijn?

 

Opnieuw werd een verpakking met grof geweld geopend. Met als gevolg dat die lijm overal zat, behalve op de palletjes om het laatje mee in elkaar te zetten. Sjonge, hoorde ik ‘m denken, een beetje vent kan toch wel een Ikeakast in elkaar zetten? Na een paar uur, en dat is geen grapje, hoorde ik een hoop gebonk en gerommel. Uiteindelijk durfde ik te vragen wat er aan de hand was. Had ie de laatjes binnenstebuiten in elkaar geplakt…

 

Binnen de kortste keren zaten we weer in de auto richting Ikea voor een nieuw kastje. Want losse laatjes verkopen ze daar helaas niet. Gelukkig hadden ze er nog een aantal in het magazijn staan. (Het gebeurt zeker vaker dat er iets misgaat bij de montage?) Daarna meteen door naar de bouwmarkt voor een echte tube lijm.

                                                                                                       

Als je nou denkt dat mijn echtgenoot de enige is die de gebruiksaanwijzingen niet leest; vorige week nog probeerde mijn buurman om een tweepersoonsbed voor z’n dochter in elkaar te zetten. Soortgelijk verhaal.

 

Na een uur waren alle latjes van de lattenbodem stuk voor stuk in de rubbertjes van het frame gezet. 

 

Toen kwam hij tot de ontdekking dat hij was vergeten om de latjes vast te zetten met het bijgeleverde lint dat om de latjes gewikkeld moest worden.Dus kon hij weer van voor af aan beginnen. En ook hier paniek omdat hij de schroeven om de rest van het bed in elkaar te zetten niet kon vinden. Zouden die soms nog in de verpakking zitten? Alleen was die al in de ondergrondse vuilcontainer beland. Het kan dus altijd erger.

 

Mijn buurvrouw hield wijselijk haar mond, maar het was wel duidelijk dat het in elkaar zetten van een Ikeakast werkelijk een beproeving is voor je relatie…

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit