Komkommer­tijd,
elke dag weer oud nieuws.

 

In de krant lees ik een artikel dat zo’n beetje ieder jaar weer terugkomt in het nieuws. Het kabinet is op reces, komkommertijd is aangebroken en hup, daar zijn de foto’s weer van de zuipende pubers die de Spaanse Costa’s onveilig maken. Het zal je kind maar wezen… 

 

Als ik de krant mag geloven, is het er een groot zinderend spektakel van te bloot geklede jonge mensen die zich een rotje feesten en drinken, ver weg van hun bezorgde ouders en Nix18-campagnes.

 

Ook ik ben op vakantie in Spanje en zit een beetje weggemoffeld op een berg. Heerlijk rustig, zo’n vijftig kilometer landinwaarts van Malaga en haar losgeslagen jongeren. Met een puber van zestien, die het heerlijk vindt om eindeloos op haar iPad te Netflixen en gelukkig nog niets moet hebben van proppers die haar met hun blinkend witte lach proberen de kroeg in te kletsen.

 

De enige meisjes die hier in de lome avondzon flaneren, zijn de oude dames met hun kortgeknipte grijze haren, die in een zwarte jurk en op pantoffels over het dorpspleintje waggelen. Ik vraag me af hoe zij hun jeugd aan de Spaanse Costa’s hebben beleefd, in een tijd zonder mobieltjes, wild nachtleven, Snapchat en Instagram. Natuurlijk waren het andere tijden. En ook toen liep niet elke jonge blom in zeven sloten tegelijk en waren er heus jongens die zich prima gedroegen, net als nu.

 

Natuurlijk, ik was enigszins gespannen toen onze dochter met haar team gezellig op hockeykamp ging. Nou, ze heeft er geen bal geslagen, maar weer een hoop geleerd op het gebied van stiekem drinken en de regels omzeilen.

 

Haar vriendinnen vonden hun examenreis met bestemming ‘Drank & feesten’ toch niet zo spannend als van tevoren gedacht. Er ontstond zelfs de nodige irritatie over het gedrag van die ene die blijkbaar wel over het randje ging. En eigenlijk hebben ze elkaar daar weer een beetje opgevoed en op het rechte pad gezet.

 

Na twee dagen feesten verlangden de meesten weer naar hun eigen bed en de onbeperkte wifi van thuis. Natuurlijk weet ik dat mijn dochter ooit eens wil onderzoeken hoe de grens eruitziet. Maar met een beetje vertrouwen weet ik ook dat er bij de meeste pubers gelukkig ook zoiets bestaat als gezond verstand en dat ze dat heus weleens gebruiken.

 

Ik draai me aan het eind van het pleintje nog eens om. De oude dames zitten inmiddels op een bankje uit te puffen en nemen met grote handgebaren de laatste dorpsroddels door. Komkommertijd, elke dag weer oud nieuws.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit