De Kennedy­vloek

 

De kroniek van de familie geeft een ongekend aantal akelige ongelukken en rampen.

 

 

Hoeveel rampspoed en tragiek kan één familie treffen? Hoeveel leed en verlies kan één mens eigenlijk verstouwen? De familie Kennedy dus; dat daar een vloek op rust, valt met goed fatsoen niet te ontkennen. De kroniek van de familie op Wikipedia geeft een ongekend aantal akelige hits, variërend van schizofrenie, vliegtuigongelukken met dodelijk afloop – van die laatste zijn er opvallend veel – en doodgeboren kindjes tot moordaanslagen. En dan hebben we het hier over de ziektes die de familie troffen nog niet gehad, en laten we ook zogenaamde ‘nevengebeurtenissen’ als verslavingen, seksueel geweld en wat al niet meer zij achterwege – al met al te veel om in één keer te bevatten.

 

Donderdag was het weer eens raak, want toen overleed Saoirse Kennedy Hill, nog maar 22 jaar – naar verluid aan een overdosis. Saoirse was het enige kind van Paul Michael Hill en Courtney Kennedy en Courtney is de vijfde van de elf kinderen van Ethel en Robert Kennedy – ben je er nog bij?

 

Saoirses opa Robert Kennedy – de voormalige senator voor New York – werd in 1968 doodgeschoten en Saoirse zou bij haar grootmoeder Ethel op het familielandgoed in Hyannis Port (op schiereiland Cape Cod) zijn geweest toen ze van de week overleed. 

 

‘Onze harten zijn verbrijzeld door het verlies van onze geliefde Saoirse’, verklaart haar familie, die over de doodsoorzaak overigens niet kwijt wil. En volgens grootmoeder Ethel: ‘Haar leven was vervuld van hoop, belofte en liefde. Vandaag is de wereld minder mooi.’ Gezien het aantal familiedrama’s waar Ethel in haar 92-jarige leven al mee moest dealen lijkt dat een understatement, want dat zijn er bijna te veel om op te noemen. 

 

Nog even terug: samen met haar vermoorde echtgenoot Robert Kennedy kreeg ze dus elf kinderen – zeven zonen en vier dochters. Twee van hun zonen overleden vroegtijdig. David (28) in 1984 als gevolg van een overdosis en Michael (39) in 1997 door een skiongeluk. 

 

 

Voor Ethel ietsje verder weg maar nog steeds wel heel erg in de familie: haar zwager en Roberts oudere broer John F. Kennedy werd in 1960 verkozen tot 35ste president van de Verenigde Staten en in 1963 doodgeschoten in Dallas. John F’s zoon John Jr. verongelukte in 1999 op 39-jarige leeftijd met zijn vrouw en schoonzus toen hun privévliegtuigje crashte in de Atlantische Oceaan bij Martha’s Vineyard, niet ver van Hyannis Port.

 

Ethel’s andere zwager en Roberts jongere broer senator Edward ‘Ted’ Kennedy reed vijftig jaar geleden – hij was toen 39 jaar – van een brug tussen het eiland Chappaquiddick en Martha’s Vineyard. Bij deze ‘crash onder duistere omstandigheden’, die hij zelf weliswaar overleefde maar die het aanzien van de familie bepaald niet ten goede kwam, kwam wel zijn 28-jarige medepassagier Mary Jo Kopechne om het leven. 

 

Ethel dus. Nadat ze eerder al haar Kennedyman, twee van haar Kennedykinderen en haar ene Kennedyzwager naar hun graf moest brengen, verloor ze van de week haar Kennedykleindochter Saoirse. Hoeveel leed en verlies één mens kan verstouwen? Niet te bevatten zo veel. Mag het voor Ethel nu alsjeblieft afgelopen zijn?

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans