Katten en kartonnen dozen

 

Waarom zitten die dieren toch altijd graag in kartonnen dozen? Het antwoord is eindelijk daar.

 

Tref jij je kat nogal vaak in kartonnen dozen aan? Of zie je dit gebeuren als je bij een vriendin of buurvrouw over de vloer bent? Zo ongeveer elke kat sprint in het kartonnen object zodra je er eentje neerzet. Je hoeft dus niet raar op te kijken als die van jouw dit ook doet. Wel zitten de baasjes met één brandende vraag: waarom in hemelsnaam? Het lijkt mij nou niet een enorm comfortabele woonplaats, zo’n doos.

 

Gelukkig zijn er enthousiastelingen die dit hebben onderzocht. En ik heb het verlossende antwoord voor je.

 

De kartonnen doos vormt een soort harnas voor de beestjes. Katten zijn namelijk nieuwsgierige dieren maar ze zijn ook erg voorzichtig. Wanneer ze zich in een nieuwe omgeving begeven en daar geen kant op kunnen, schuilen ze in een doos. Ze houden graag alles in de gaten en willen niet dat iets of iemand hen van achteren besluipt. Best slim, vind ik. Die doos bezorgt ze dus minder stress en voelt vertrouwd aan. Uit het onderzoek blijkt ook dat als de viervoeters bij intrede van hun nieuwe huis een kartonnen doos krijgen, ze een stuk sneller gewend zijn aan hun nieuwe omgeving en vriendelijker zijn tegen mensen.

 

Ik weet in ieder geval wat ik in huis ga halen als ik ooit mama word van zo’n lief beessie. Want daar droom ik stiekem wel een beetje van, in mijn huisdier-loze bestaan.

Door: Jasmijn Binnerts

Jasmijn komt uit Den Haag maar heeft stiekem ook een liefde ontwikkeld voor het bruisende Amsterdam. Deze nog jonge Media, Informatie en Communicatie studente heeft een passie voor schrijven. Verder houdt ze van reizen, shoppen, fotografie en eten. Ook kan ze een heerlijk koffietje voor je maken als barista. 


Afbeelding van Jasmijn Binnerts