Vroeger was heus niet alles beter

 

 

Want vroeger waren er mensentuinen en babykooien en nog veel meer enge dingen

 

 

 

Met een ‘vroeger was alles beter’ hoef je niet meer aan te komen, als je dit leest.

 

Vroeger was roken nog niet ongezond. Huiskamers waarin de rook te snijden was, waren eerder regel dan uitzondering en van meeroken had nog nooit iemand gehoord. Sterker: dat woord bestond nog niet eens. ‘Goed zo, jongen,’ was het commentaar van vader als kleine Jan met een rood aangelopen hoofd van het hoesten zijn eerste pafke soldaat had gemaakt, ‘nu hoor je erbij’. Huisartsen waren nog goden en als je er kwam zat god doodgemoedereerd met een uitpuilende asbak achter zijn bureau de ene Caballero na de andere weg te tikken. Net als de wiskundeleraar, die het ook nog heel normaal vond om met een liniaal op je vingers te meppen, gewoon omdat je een som écht niet snapte.

 

En het wordt nog minder leuk qua hoe het was.

 

Waar we nu wellicht bedenkingen hebben bij dierentuinen, waren er tussen ruwweg 1870 en 1930 mensentuinen die volgens precies hetzelfde principe Afrikanen, Aziaten, albino’s en dwergen in kooien stopten om te worden bezichtigd. En behalve die mensenkooien waren er ook babykooien. Die konden met kind en al uit het raam worden gehangen om de baby te luchten, zodat moeder even rust had of lekker op haar gemak een sigaretje kon roken.

 

Voor nog meer kinderleed was er het babypakket. Bedacht door Amerikanen die het niet zo breed hadden en die hun kindertjes desondanks met de trein naar tante wilden sturen. Omdat een postzegel goedkoper was dan een treinkaartje werd het kindje als levend postpakket verstuurd, in de goederenwagon vervoerd en door de postbode met de postzegels nog op hun kleertjes, zo bij tante afgeleverd.

 

En dan deze nog.

 

Laten we tegenwoordig maanmannetjes in witte pakken uitrukken voor een simpel plaatje asbest, in de jaren vijftig van de vorige eeuw was er voor kinderen een ‘to die for’ atomisch speellab te koop: een speeltje dat waarachtige, kleine hoeveelheden uranium en polonium bevatte. Er was werkelijk geen enkel benul dat radioactieve stoffen slecht voor de gezondheid waren, want er waren tientallen speeltjes met uranium en ander gevaarlijk spul te koop. Bij een bekend Amerikaans ontbijtmerk werden zelfs een miljoen gratis ‘atoombomringen’ cadeau gedaan. ‘Geheel onschadelijk voor de gezondheid’ stond er nog wel bij.  

 

Het was me wat in die goeie ouwe tijd, zullen we maar zeggen.

 

Iemand meer voorbeelden? Graag!

 

Bron: Panorama

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans