Je hebt bezoek en bezoek

 

 

Ik heb het even kunnen bestuderen omdat ik een kijkje kon nemen in het ziekenhuis.

 

 

 

En natuurlijk ook omdat ik zelf tegen een operatie aan zat te hikken. Daardoor weet ik nu wat er zo ongeveer wel of niet ‘aanslaat’ bij een patiënt. Zo ongeveer hè… er zijn ongetwijfeld mensen met veel meer ervaring, die het veel beter kunnen uitleggen.

 

Ik doe het voorlopig maar even met wat mij opgevallen is. Sommige dingen zijn niet zo handig om te zeggen. En hij die zonder zonde is werpe de eerste steen. Ik ben zeker niet zonder zonde. Ik moet helaas eerlijk bekennen dat ik zelf ook weleens stomme dingen gezegd heb aan een ziekenhuisbed. Omdat ik dacht dat een lolletje wel zou kunnen helpen om de sfeer positief te beïnvloeden.

 

Nou, je hebt momenten voor lolletjes en momenten die niet zo lolletjes-geschikt zijn. Je hebt natuurlijk ook soorten mensen. De één is altijd in voor een grap, de andere nooit en bij weer een ander is de timing uiterst belangrijk.

 

Eén ding is sowieso een absolute afrader: geïnspireerd raken door het ziekbed of de kwaal van de patiënt en vervolgens alles wat je je van jezelf, je familie, vrienden en kennissen aan ziektes en ziekenhuis-ervaringen herinnert op gaan zitten lepelen. NIET DOEN.

 

Nog zoiets: voorafgaand aan de operatie even een appje sturen om te vragen of iemand nerveus is. Misschien werkt dat alleen bij mij op m’n zenuwen, maar het moment dat zo’n appje binnenkomt kan zomaar een moment zijn dat je er héél even niet aan dacht…

 

Ik weet het, je doet het niet snel goed. Is ook niet makkelijk. Als iemand weet hoe het moet, ik hou me van harte aanbevolen.

Door: Franska

Afbeelding van Franska