Jeanine Cummins – Wie omkijkt

 

 

Vandaag weer eens een spannend boek. Daar was ik ook wel weer aan toe, na alle geschiedenisboeken en science-fictionverhalen.

 

 

Even terug naar m’n favoriete genre. ‘Wie omkijkt’ van Jeanine Cummins kreeg ik als tip van iemand die het in het Engels had gelezen. Die was er erg enthousiast over en zei dat de vertaling ook erg goed scheen te zijn. Nou, dat moest ik natuurlijk zelf ervaren. Ik vind mezelf inmiddels een expert in detectives en thrillers. Grappig is dat ‘Wie omkijkt’ op de achterkant wordt aangeprezen door Stephen King (‘Waanzinnig, wat een boek!’), een schrijver waar ik overigens persoonlijk helemaal niet zo’n fan van ben.

 

Als je denkt dat je met ‘Wie omkijkt’ een bloedstollende thriller in je handen hebt, dan kom je bedrogen uit. Ik zou het boek eerder een spannende roman noemen. ‘Wie omkijkt’ neemt je mee naar Acapulco in Mexico. Daar heeft hoofdpersonage Lydia een familiefeest waar haar hele familie wordt vermoord, met als enige overlevenden zijzelf en haar achtjarige zoontje. De familie is slachtoffer van een Mexicaanse drugskartel. Gelijk een ver-van-m’n-bed-show dus en een behoorlijk heftig begin.

 

Het is Lydia meteen duidelijk dat haar zoontje en zij de aanslag ook niet hadden moeten overleven. Wat volgt is een achtervolging, met wantrouwen jegens alles en iedereen, en een vlucht richting de Verenigde Staten. Deze tocht maken Lydia en haar zoontje met La Bestia, een goederentrein die richting VS gaat, samen met duizenden immigranten. 

 

Schrijfster Cummins heeft overduidelijk veel research gedaan naar de gebieden waar het verhaal zich afspeelt, en naar de immigranten en de gang van zaken daar. Erg indrukwekkend en dat maakt dat het boek erg geloofwaardig leest. Daarnaast schrijft Cummins erg spannend en voel je echt het kat-en-muisspel. Een aanrader voor als je wel van wat spanning houdt, maar de echte thrillers niet jouw cup of tea zijn.

 

 

Wie Omkijkt – Jeanine Cummins
Uitgeverij: Mozaiek
EAN: 9789049807870

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer