Er zal ook eens niet gemekkerd worden

 

Het kan je amper ontgaan zijn, dat Linda in bikini op de cover van haar eigen blad staat.

 

 

Mooie foto, goed lijf en nee: niet gefotoshopt. Alleen het licht moest op z’n allervoordeligst, schrijft ze in haar hoofdredactionele voorwoord en ze zou wel knettergek zijn om daar niet op te letten. Gemopperd en gemekkerd werd er desondanks. Het zal ook eens niet. Want als ze niet te dik werd gevonden, dan was ze niet dik genoeg of veel te commercieel en dus ongeloofwaardig. Maar als we echt naar body positivity toe willen – en natuurlijk willen we dat – dan moeten we het voorlopig wel van de Linda’s en de Miljuschka’s van deze wereld hebben, dus laten we maar beter een beetje aardig voor ze zijn.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

‘Om een statement te maken, moet ik met mijn 55 jaar en 78,3 kilo met de billen bloot’, vertelt Linda de Mol in LINDA.193 #LEKKERBODYPOSITIEF. Onzekerheid over haar lichaam heeft ervoor gezorgd dat ze – net als heel veel vrouwen – nooit in bikini op vakantiefoto’s staat. Maar wat voor figuur ook, élke vrouw heeft onzekerheden. Die een leven lang proberen te verstoppen is zó vermoeiend, en dus omarmen we vanaf nu onze lichamen zoals ze zijn en houden we op met zeuren. Doe jij met ons mee? Deel jouw bikinifoto met de hashtag #lekkerbodypositief. Fotografie: @demarcdegroot • Styling: @odetteroosterman • Haar: Pieter Roodhorst • Visagie: @zygiajongbloed

Een bericht gedeeld door LINDA. (@linda) op

 

 

Normale lijven, daar hebben we het over. Een gezonde maat 40/42 in plaats van de getailleerde stopnaalden die tot schoonheidsideaal zijn verheven. Of gezond inmiddels de norm is? Nee. Maar er is wel genoeg gaande op het gebied van schoonheidsidealen en uiterlijk vertoon. Steeds meer verschillende huidskleuren en confectiematen verschijnen er in de media, en dat is goed. Want door de body-positivity-beweging is er al wel iets veranderd, zegt Jessica Alleva, universitair docent psychologie aan de Universiteit Maastricht. Uit onderzoek zou blijken dat vrouwen en ook mannen die veel body-positive beelden zien, zich beter gaan voelen over hun eigen lichaam. Ze krijgen als het ware een beter, genuanceerder beeld van wat schoonheid kan zijn. En, zegt de psycholoog, het hele idee dat een mooi uiterlijk een doel op zich moet zijn, wordt intussen onderuit geschoffeld. Een prettige bijkomstigheid van body-positive beelden is ook dat we ons minder gek laten maken door de geldende schoonheidsidealen. Er zijn immers nog zat andere zaken om je druk over te maken dan alleen je looks.

 

Dus over het algemeen mogen we stellen dat de Linda’s en de Miljuschka’s van deze wereld ons een spiegel voorhouden die ons vertelt dat we er mogen zijn. Niet mekkeren en miepen over een rolletje hier of een rimpeltje daar, maar tevreden zijn met wat we hebben. En voor iedereen die niet zit te wachten op deze nieuwe rolmodellen die hun nek voor ons uit durven steken: heel veel andere, vooral jonge mensen, kunnen dat zetje in de rug wel degelijk gebruiken.

 

Bron: Trouw

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans