Bourgondisch Friesland

 

Als ik me typisch Friese gerechten voor de geest haal, dan denk ik aan snorrepostje of sipel en sju. Lekker hoor, daar niet van, maar er valt natuurlijk veel meer te proeven…

 

 

Meneer en ik waren voor een weekendje naar Zuidoost – Friesland waar we ook graag lekker en bijzonder wilden eten.

 

Natuurlijk huurden we een sloep in Earnewâld voor een tochtje door de Alde Feane. Dit is een Nationaal Park met een rijke natuur en cultuurhistorie, ooit ontstaan vanuit veenafgravingen, waardoor er nu ontelbare slootjes zijn waar je met je bootje doorheen kunt tuffen. Als je geluk hebt kun je er zelfs een zeearend spotten. Prachtige vergezichten worden afgewisseld door moerasbossen en het is er heerlijk rustig. Je kunt er trouwens ook fijn fietsen. 

 

Onderweg legden we aan bij hotel-restaurant De Princenhof om een goedgevulde picknickmand op te halen die we van tevoren hadden gereserveerd. 

 

 

Nou, zo kwamen wij de middag wel door hoor. Op een gegeven moment zagen we in Oudega een wel heel mooi terras, pal aan het water. Tijd voor een biertje en een uitgebreide borrelplank. Bij restaurant Ie Sicht weten ze daar wel raad mee.  

 

 

Voor het diner gingen we naar de Herberg van Smallingerland in Rottevalle 

 

Wat een feest was dat. In een prachtig oud pand koken Freddy Bult en Aukje Westerhof de sterren van de hemel. Wij kozen voor het vijfgangenmenu, met de ene smaakexplosie na de andere. Een lust voor het oog was het ook: ieder gerecht was een waar schilderijtje. 

 

 

We hadden twee nachtjes geboekt bij Van der Valk Hotel Drachten.  Een prima uitvalsbasis voor zo’n culinair topweekend want het is overal dichtbij. We hadden een fijne nieuwe kamer met een heerlijk bed en een grote badkamer. Na een uitgebreid ontbijt stonden de elektrische fietsen klaar voor een bezoekje aan Beetsterzwaag en omgeving. 

 

 

Ook hier is het werkelijk prachtig. In een van de historische villa’s zit het enige sterrenrestaurant van Friesland: Landgoed Lauswolt. Alleen al het terras is een stukje omfietsen waard. Je hebt er een riant uitzicht op het lommerrijke park. Je kunt kiezen voor het met een Michelinster bekroonde restaurant ‘De Heeren van Harinxma’ of voor de meer ingetogen Bistro Nijeholt, waar de keukenbrigade met dezelfde passie iets culinairs voor je klaarmaakt. 

 

 

De rest van de middag konden we lekker uitbuiken op de fiets en belandden we via allerlei schattige dorpjes zoals Boornbergum en Ureterp weer terug in Beetsterzwaag op het terras van Lyfs. En wat een geweldige verrassing was dat zeg. De jonge eigenaren kochten dit restaurant in januari, en toen kwam corona. Maar nu ze weer open zijn maken ze van ieder gerecht een feestje.

 

 

Gelukkig was Van der Valk Hotel Drachten maar een kwartiertje fietsen en rolden we daarna zo ons bed in. Ik ga deze zomer nog eens terug hoor, want waarom zou je naar Frankrijk gaan als je ook in Zuidoost-Friesland zo bourgondisch kunt genieten? 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit