Janny’s oud en nieuw

 

De laatste uitzending van 2018 begint met een knal en schittert het nieuwe jaar in mét fantastische baksels natuurlijk. Je merkt ook dat de strijd nu echt begonnen is. Wie nog in de tent staat wil niet naar huis en wie blijven mag wil scoren.

 

Er wordt geknald met champagnekurken en in plaats van met oliebollen gaan de bakkers met churros aan de slag, wat nog niet meeviel. En net als vorige week zien ook deze aflevering alle bakkers er extra feestelijk uit.

 

Ik heb het geluk dat er iemand is die mij altijd terzijde staat om er feestelijk en mooi uit te zien. Vorige week schreef ik al over Vivienne die mijn make-up doet, maar er is nog iemand zonder wie ik niet kán of wíl bij de opnames: Bjorn. Bjorn Franke is een echte topstylist (of Celebrity Stylist zoals hij zelf zegt) die niet alleen mij en André kleedt voor de HHB-uitzendingen, maar bijvoorbeeld ook Miljuschka van Witzenhausen en Timor Steffens voor hun programma’s.

 

Bjorn denkt niet alleen mee maar ook vooruit. Hij kent mijn stijl en weet wat ik graag draag en wat ik vreselijk vind. Al lang van te voren speurt hij voor me naar setjes. We nemen natuurlijk in het seizoen op, dus daar moet rekening mee gehouden worden. En met de opdrachten. Daarnaast is er de kleur van het decor en het onvoorspelbare weer. Vooral door dat laatste kan het zo maar zijn dat er dingen omgegooid worden (qua kleding dan hè). Wij drieën moeten ook bij elkaar passen en de kleding mag geen kleine patroontjes, ruitjes of streepjes hebben want dat gaat heel raar vertekenen op beeld. Dat zijn misschien allemaal dingen waar je niet direct aan denkt.

 

Als Bjorn een selectie heeft gemaakt gaan we passen. En dan zien we wat werkt en wat niet werkt en daar kunnen wij samen heel hard om lachen.

 

 

 

Heerlijke dagjes uit zijn dat waarbij we heel veel plezier maken. Want inmiddels is hij natuurlijk veel meer dan ‘mijn stylist’. Ik ben gek op hem. Hij is lief, toegewijd en werkt kéihard. Hij heeft het er maar druk mee. Uitzoeken, ophalen, terugbrengen. Ik krijg heel vaak de vraag wat ik nou altijd voor kleren draag. Er zijn meerdere merken maar omdat ik altijd heel trouw aan stijl en mensen ben zul je er een paar ongetwijfeld herkennen omdat ze telkens terugkeren. Ik kleed me graag klassiek en als het kan een beetje tijdloos, want wat zei Coco Chanel ook alweer? Mode vergaat maar stijl blijft…

 

Bjorn denkt mee over sieraden, schoenen, kousen, noem maar op. Vorig en ook dit jaar werden een aantal setjes gemaakt door de uit Syrië afkomstige Achmed Oso van Oso Couture. Ik sta er mee op de persfoto’s en je zag er iets van met kerst en nu met oud en nieuw. Achmed heeft ook een jas van vorig jaar een nieuw uiterlijk gegeven, die zie je bij de finale. Michael Barnaart draag ik al meerdere seizoenen en ook hij is direct herkenbaar door zijn gebruik van kleur, design en materiaal. En verder draag ik ook setjes van Kyra&Co: jurken en jasjes die allemaal op meerdere manieren te combineren zijn.

 

En Bjorn is er ook ‘s ochtends vroeg al bij de opnames, net als Vivienne. Dan hangt hij alles klaar, checkt of ‘t goed is en is nooit te beroerd om even een plu op te houden als het regent. En als hij ziet dat ‘t goed is, dan gaat hij weer, maar niet zonder een dikke knuffel.

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden