Janny was in Londen bij de BBC

 

Nee, ze was er niet om een tv-programma op te nemen. Maar wel voor iets anders héél leuks. Lees maar mee…

 

 

Gaat het weer een beetje, meneer Dröge? Wie kent die legendarische woorden nog uit het razend populaire jaren 90 society-tv-programma Glamourland? Zo voelde het voor mij afgelopen weken ook een beetje, hoppend van het ene event naar het andere. Eerst Japan, wat ongelooflijk indrukwekkend en bijzonder was. Daarna het diner, feest en de eerste plek in de verkiezing van de Favor Flav top 100 voor de meest invloedrijke culi van 2019. Een prijs (en ook nog eens de tweede keer dat ik zo’n eervolle erkenning kreeg dit jaar) waar ik supertrots op ben omdat in die top 100 heel grote namen staan. En alsof het niet genoeg was, reisde ik aansluitend door naar Londen, naar de BBC-studio’s.

 

Je ziet het: mijn pensioen laat nog even op zich wachten.

 

 

Eerlijk is eerlijk, die BBC-meeting (ik ben nog steeds in Londen terwijl ik dit schrijf) voelt absoluut bijzonder en glamoureus. Het is toch een beetje het walhalla van het televisie-universum en een zwaarbewaakt fort. Ik ga trouwens geen programma op de BBC maken hoor, maar we waren er met zijn vieren (de eindredacteur, iemand van omroep MAX en van de productiemaatschappij en ik) voor The Bake off Exchange. Dat is een internationale meeting met alle makers van het format van The Bake off, oftewel de moederversie van Heel Holland Bakt. De BBC is de licentiehouder en heeft het programma-idee inmiddels aan drieëndertig landen verkocht. En daarbij moet je niet alleen aan landen als België, Frankrijk, Duitsland en Scandinavië denken, maar ook aan landen als Israël, Nieuw-Zeeland en Australië, en bij voorbeeld Brazilië, Argentinië en Kenia. In al die landen is het programma razend populair. Kenia kende totaal geen baktraditie, sterker nog: kookwekkers moesten zelfs geïmporteerd worden en het meubilair zelf gemaakt.

 

Tijdens de twee dagen durende exchange worden presentaties gegeven, clips getoond en ideeën uitgewisseld. De BBC bewaakt de oorspronkelijke opzet streng, maar alle landen mogen hun eigen invulling (binnen de vastgestelde normen) geven. Zo staat de tent waar mogelijk bij een spectaculair huis of kasteel, maar zenden Australië en Nieuw Zeeland bijvoorbeeld vanuit een soort schaapskooi uit en andere landen in een in de studio nagebouwde tent. Wij hebben in Nederland ongeveer vijftig tot vijfenvijftig minuten uitzendtijd per aflevering, in Frankrijk hebben ze twee uur. Maar iedereen heeft overal drie opdrachten. Nog een grappig detail: in Brazilië kijken er per aflevering meer mensen dan er in heel Nederland wonen, twintig miljoen per aflevering. Het is zo inspirerend om te zien hoe elk land zijn of haar eigen smaken en opdrachten heeft. Om te ontdekken hoe de presentatie en jureringen lijken en tegelijkertijd afwijken. En naast alle grappige, ontroerende en heftige momenten en de meest geweldige baksels en enorme drama’s van instortende taarten, te ervaren dat iedereen over de hele wereld met zoveel plezier en liefde het programma maakt. Dat er zonder dubbele bodem of tegenprestaties ideeën en tips met elkaar gedeeld worden en iedereen elkaar als één grote bakfamilie beschouwt. En daar kan geen glamourfeest tegenop.

 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden