Onze Janny van der Heijden winnaar FavorFlav food top 100
 

Wie zijn dé smaakmakers in de wereld van eten en drinken?

 

Dat is de vraag die de redactie naast ons ieder jaar weer stelt bij het construeren van de FavorFlav Food Top 100, het jaarlijkse feest waarop ze de honderd meest invloedrijke mensen in de foodscene eren. De eerste plek? Die is dit jaar voor Janny van der Heijden, de grande dame van de culi-journalistiek. 

 

Voor alweer het vierde achtereenvolgende jaar stelden ze de ode aan de movers en de shakers van de Nederlandse gastronomie samen. Maanden zijn ze bezig met het beantwoorden van de vragen: Wie doen ertoe in de Nederlandse culinaire scene? Wie bepaalt wat wij eten en drinken? Wat eten we en waar bestellen we dat? Wie straalt? Wie faalt? Wie scoort? En vooral: wie doet dat in dít jaar?

 

Hall of Fame

Ze ontvingen talloze suggesties van lezers van FavorFlav en – nieuw – de Hall of Fame, bestaande uit voorgaande winnaars en gastronomen met een bijzondere staat van dienst; Joris Bijdendijk (Rijks, Wils), Jonnie en Thérèse Boer (De Librije), Robert Kranenborg en Jacob Jan Boerma (De Leest, The White Room).

 

De top 3

Het leverde een likkebaardend lekkere lijst op met 100 genomineerden: een bonte mix van (sterren)chefs, foodproducenten, restaurateurs, startups, culinair journalisten, cocktailshakers, merkenbouwers en andere belangrijke spelers uit de culinaire scene. Die allen een bewezen bijdrage hebben geleverd als het gaat om het verrijken van de eetcultuur en het eetbewustzijn in Nederland. En net als de redactie van FavorFlav hebben ze een bonkend hart voor het betere eten en drinken. We proudly present the winners, mét bijbehorend juryrapport.

 
 

Nummer 1: Janny van der Heijden

Culinair journalist en tv- en kookboekenmaker

 

Vijfenzestig werd Janny dit jaar (sttt.. niet verder vertellen). En als nooit tevoren werd dit een succesjaar voor deze grande dame van de culi-journalistiek. Samen met haar eetmaatje André van Duin verpulvert zij het ene na het andere kijkcijferrecord. Als onvermoeibaar ambassadeur weet zij het betere eten bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Met talrijke tv-optredens zoals Tijd voor Max en haar talrijke kookboeken. In haar nieuwste boek La Douce Paris neemt ze lezers mee op reis naar de lekkerste bakkers, patissiers en chocolatiers van Parijs. En dan is er nog haar eigen servieslijn bij De Bijenkorf die niet aan te slepen schijnt te zijn. Waar haalt deze vrouw de tijd vandaan, vragen wij ons af. Dat zij véél meer kan dan guitig proeven in Heel Holland Bakt (met dat typerende handje voor haar mond terwijl ze eet) blijkt uit de bekroning met het Mes van Johannes, een prestigieuze prijs die ze onlangs kreeg van de Stichting Gastronomische Bibliotheek. Een erkenning voor haar complete oeuvre als culinair journalist en publicist. Momenteel werkt Janny aan een monumentaal boek dat volgend jaar verschijnt: Smaakpalet van de Lage Landen – vier eeuwen eetcultuur in beeld. In dit boek laat zij aan de hand van schilderijen, prenten en fotografie zien dat Nederland wel degelijk een zeer rijke eetcultuur heeft. Hulde voor Janny!

 

 

 

Nummer 2: Miljuschka Witzenhausen

Presentator en kookboekenschrijver

 

Miljuschka is de Nederlandse Nigella: net zo wulps, net zo dol op eten dat eigenlijk niet mag, en met net zo’n voornaam die geen achternaam behoeft. Een culinaire achtergrond heeft ze niet. ‘Ik at vroeger altijd aardappelen, groenten, vlees. De spannendste uitstap was kip met Boursin. Of Hollandse macaroni. Dus op een gegeven moment ben ik maar zelf gaan koken.’ En hoe. Ze schreef verschillende kookboeken (Lekker Miljuschka, Miljuschka’s Street Food Vietnam) en doet het erg goed op tv. Zo is ze te zien op 24Kitchen, als voedingsdeskundige in RTL Boulevard en op dezelfde zender bij Topchef Academy. En met evenveel gemak presenteert ze ook buiten beeld, zoals onlangs TheFork Restaurants Awards. Genoeg reden voor een 2e plek in onze lijst. Extra bonuspunten: haar Insta (bijna 300.000 volgers!) waar ze met verve haar curves uitdraagt. Vetrolletjes? Die worden gekoesterd! Want ‘Creamcheese + Sugar = Happy Rolls’, zo schreef ze onder haar Insta-vetrolletjes-foto. Meer dan 62.000 likes, bam!

 

Nummer 3: Freddy Tratlehner

Rapper, zanger, presentator, kookboekenschrijver

 

Of het nu rappen is of koken, alles wat Vjèze Fur doet, doet ie goed. En (te) gek. En volkomen over de top. Hij maakt absurdistische kookvideo’s in zijn eigen kleine keukentje en zet die op Instagram (met tienduizenden views per keer een regelrechte hit), zijn boek Lekker Fred is net uit – en hallo: rijen met fans voor de deur op maandagavond (!) bij de kookboekhandel toen hij zijn boek lanceerde, binnen 1 week een 3e druk – en as we type pop-upt hij drie dagen in het Stedelijk Museum van Amsterdam. Hij is te zien bij de VPRO en iedereen wil een potje koken met Freddy. ‘De Mexicolaanse keuken met een toefje koremejander.’ Het slaat allemaal nergens op, en toch… De kok van tegenwoordig flikt ‘t ‘m gewoon.

 

Zesgangen-diner

De FavorFlav Food Top 100 #4 is maandag 18 november 2019 bekendgemaakt in restaurant BAUT tijdens het jaarlijkse FavorFlav Food Top 100 diner, gepresenteerd door FavorFlav’s founding editor Marcus Polman en Jörgen Raymann. Topchefs Syrco Bakker (Pure C**), Schilo van Coevorden (Taiko, Conservatorium Hotel), Maik Kuijpers (Carstens), Armando Kampe (BAUT), Pepijn Schmeink (Jack Bean) en Jurgen Koens (Pastry Club) verzorgden het zesgangen-diner. Benieuwd naar hun gerechten, de uitreiking en de avond in z’n algeheel? Je ziet het allemaal in onze Instastories @favor_flav

 

Benieuwd wie er nog meer genomineerd zijn? Dat lees je in het FavorFlav Food Top 100 Magazine.

 

 

FavorFlav Food Top 100 winnaars 2019, v.l.n.r. Sharon van Lokhorst (hoofdredacteur FavorFlav), Marcus Polman (founding editor), Vjèze Fur, Janny van der Heijden, Miljuschka Witzenhausen en Jörgen Raymann

 

 

Repost Redactie: FavorFlav