En toen waren er nog 7

 

Janny: Bij bijna alle bakkers ging het maken van het soezendeeg mis. Ja, daar heb je nou eenmaal de juiste kennis voor nodig. Maar ik geef je de ultieme tip!

 
Ook zo gelachen om deze uitzending? Wij ook tijdens het maken, hoor. De lol om het golfkarretje  was al breed uitgemeten en in beeld gebracht maar was voor ons bij de opnames even onverwacht als voor iedereen die ernaar keek. En toen Robèrt en ik naar het jurytentje reden ben ik niet echt uit het karretje gevallen hoor. Dat was een grap van André. Doet hij graag, mij plagen. En ik kan er, net als jullie, hard om lachen.

 


 

Qua bakken was het een uitzending met hoogte- en dieptepunten. Het ging alle kanten op. Er waren prachtige naked cakes en taarten die leuk bedoeld waren maar er minder geslaagd uit kwamen. Oh en dan die technische opdracht. Wat een ramp! Echt, toen ik de opdracht bedacht was ik bang dat hij te simpel zou zijn. Veel te makkelijk, maar zo zie je maar. IK kreeg er zelfs de slappe lach van. Wat een drama, die zwanen. Hoe dat kan? Ja voor de technische opdracht heb je veel parate kennis nodig. De bakkers krijgen een summier recept waarin staat dat je soezen moet maken met welke ingrediënten en hoeveelheden. Maar een uitgebreide beschrijving en volgorde staat er meestal niet bij. Wat er misging? De grootste fout die bijna alle bakkers maakten was dat ze de eieren direct in het pannetje door de roux mengden. Daar gaat het mis. De eieren garen dan al bijna in de hete pan en warme roux en krijgen niet de kans om te doen wat ze moeten doen: namelijk zorgen voor rijzing van het deeg. Dus wat moet je doen bij het maken van soezen? De roux in een kom of schaal overbrengen, af laten koelen tot omgevingstemperatuur en dan een voor een de eieren erdoor mengen.

Je mag pas een volgend ei toevoegen als het vorige is opgenomen. En het beslag is klaar als het mooi glanst. Zo simpel is het, maar je moet het wel weten. Dus van nu af aan gaat bij jullie geen soes meer mis!

 

Niet dat ik echt in Robèrts oor bijt, hoor, zoals André suggereerde

 

En dan de ‘het is niet wat je denkt’-taarten. Wat een prachtige exemplaren zaten daar bij. De taart van Marjolein waar bloesemblaadjes uitrolden. Onvoorstelbaar knap. En de ode van Gwen aan zijn vader: de Joep Meloen-taart. In het echt was hij nog mooier dan op beeld. Van een afstand zou je er gif op innemen dat het een echte meloen was. Zo levensecht zag hij er uit.

 

De keuze voor meesterbakker is voor ons meestal niet zo moeilijk, maar het naar huis sturen van een bakker, dat is een ramp en levert nog weleens een discussie op. Niet dat ik echt in Robèrts oor bijt hoor zoals André suggereerde door te zeggen dat er bloed aan zijn oor zat. Maar met pijn in mijn hart heb ik, of beter: hebben we, de keuze wel moeten maken. Het gaat tenslotte om de bakresultaten hoe lief en leuk iemand ook is. Maar ik hoop dat we nog veel van haar gaan horen en zien!

 

Fotografie: Roland Reinders en privébeeld

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van ‘Heel Holland Bakt’ en presentatrice van ‘Landinwaarts’, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters. De komende weken houdt Janny ons op de hoogte van het wel en wee in de tent van HHB.