Heel belabberd,
die expositie

 

Dat geloof je toch niet!? Frits, zijnde een kat, wordt geweigerd bij de deur.

 

 

Zeg, zijn jullie al naar De Kunsthal in Rotjeknor geweest? Daar is namelijk de beste expositie ooit (jawel: ooit!) te zien: Negen levens in de kunst. Allemaal kunstwerken van katten! Zo wordt deze topexpositie, de beste ooit, maar misschien had ik dat al gezegd, zo wordt deze werkelijk onvergetelijke expositie aangekondigd: ‘Katten zijn populairder dan ooit!’ Dat wist ik dan weer niet, dat wij populairder zijn dan ooit. Daar is trouwens weinig van te merken hier op de redactie van Franska. Ik krijg vooral te horen dat ik niet zo humeurig en niet zo ongezellig moet wezen, ja, op deze redactie hebben ze die zin kennelijk nog niet gelezen: ‘Katten zijn populairder dan ooit!’ En op deze redactie hebben ze vast nog niet die expositie bezocht in De Kunsthal te Rotjeknor, echt de beste expositie ooit.

 

Dacht ik tenminste. Tot gisteren. Want dit geloof je niet: toen ik me meldde voor een bezoek werd ik geweigerd zijnde een kat. Stel je eens voor: Het Rijksmuseum heeft een expositie met alleen maar kunstwerken van vrouwen, van Het Melkmeisje tot en met de Mona Lisa. En als vrouw denk je dan: nou, dat wil ik weleens zien, als vrouw dan. En bij de ingang krijg je als vrouw te horen: ‘Sorry, maar vrouwen worden niet toegelaten tot deze expositie.’

 

Nou wilde ik eens een positieve, leuke, gezellige column tikken en dan overkomt me dit: ik, Frits, kater, mag niet naar binnen bij een kattenexpositie! Nou heb ik op zogezegd goede dagen al een chagrijnig humeur maar nu is dat gedaald tot -30 graden.

 

 

‘Je ziet bij die Appel niet eens
dat die man een kat heeft geschilderd,
wat een prutser zeg’

 

 

Ik roep in deze omstandigheden iedereen op om solidair te zijn met jullie Fritsje, en met katten in het algemeen, die trouwens populairder zijn dan ooit, dat wist ik ook niet, en deze expositie te boycotten. Ja, laat die hele zwaar overschatte Kunsthal helemaal links liggen. Ik hoor trouwens van alle kanten nu dat die kattenexpositie weinig voorstelt,  ja, dit is misschien wel de meest overschatte expositie ooit, je bent er zo doorheen en vijf minuten later ben je die hele rotexpositie alweer vergeten. Zonde van je tijd, zonde van het geld. Je kunt trouwens op straat ook katten bewonderen, helemaal gratis, en op straat zien we er veel echter, natuurlijker uit dan bijvoorbeeld op zo’n raar schilderij van Karel Appel. Je ziet bij die Appel niet eens dat die man een kat heeft geschilderd, wat een prutser zeg, die hoort echt op die expositie thuis, want het ene schilderij is nog beroerder dan het andere, dat hoor ik tenminste van inmiddels duizenden teleurgestelde bezoekers (v/m).

 

Misschien, lijkt me een erg goed idee, misschien moeten ze alle subsidies maar intrekken zodat die Kunsthal gedwongen wordt de deuren te sluiten en niemand meer die slechtste expositie ooit hoeft te bezoeken.

 

Nou, dit was weer eens geen gezellige column, dat weet ik ook wel, maar stel je eens voor: er is een expositie met alleen maar kunstwerken van vrouwen en jullie vrouwen mogen niet naar binnen, maar dit heb ik geloof ik al gezegd. Als ze hier op de redactie nou weer lopen te zeuren: ‘Frits, wat ben je toch weer ongezellig vandaag’ – nou, de reden lijkt me duidelijk. Rot toch op zeg met je belabberde kattenexpositie in die toch al zwaar overschatte Kunsthal van wie ze vandaag nog alle subsidies zouden moeten intrekken.  

 

Volgende keer weer ouderwets gezellig hoor!