Jane Fonda is in drie weken drie keer gearresteerd

 

En ik kan eigenlijk niks anders doen dan heel veel respect hebben voor haar.

 

Jane Fonda, wie kent haar niet? Natuurlijk het meest recentelijk bekend van Grace en Frankie (lees hier 10 redenen waarom je het moét kijken), maar ook van haar vele films, de haar kenmerkende klassieke stijl, prijzen die ze gewonnen heeft en haar activistische achtergrond. En nu is ze weer volop in het nieuws. Niet omdat ze met een nieuwe serie of film bezig is. Nee, omdat ze drie keer achter elkaar is gearresteerd, tijdens deelname aan de klimaatprotesten in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC.
 

Jane laat weten dat ze tijdelijk naar DC verhuisd is omdat ze geïnspireerd is door de jonge klimaatactivist Greta Thunburg. ‘Ik zal elke vrijdag in de hoofdstad zijn, geïnspireerd en gesterkt door de geweldige beweging die onze jeugd heeft opgestart.’ Ze hoopt dat ze op deze manier oudere activisten inspireert om ook mee te doen. Maar het is niet haar intentie om de protesten alleen bij te wonen, ze is ook echt van plan om zich elke vrijdag te laten arresteren. Hiermee zal ze doorgaan totdat ze daadwerkelijk veranderingen doorgevoerd ziet worden. ‘Ik kan niet meer toekijken hoe de politiek de industrieën negeert die onze planeet kapotmaken voor eigen gewin.’

 

Wat ik dan ook weer echt typisch Fonda vind, is dat ze tijdens het klimaatprotest de Bafta-prijs gewonnen heeft, voor ‘excellence in film’. Ze gaf haar bedankspeech terwijl ze in boeien werd afgevoerd door de politie. Zo riep ze: ‘Bafta, bedankt. Ik ben vereerd!’ terwijl ze naar de politieauto werd gebracht. En dat leverde prachtige foto’s op van Fonda in haar rode jas, met haar blondgrijze lokken zoals altijd prachtig gestyled, en met haar geboeide handen omhoog.

 

Ik kan niks anders dan heel, heel diep respect hebben voor deze vrouw. Zo’n klasse, zo’n stijl, en vechtend voor een doel waar ze zo erg in gelooft. Chapeau, Jane. Chapeau.

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn