Schrok jij ook een beetje van Greta Thunberg van de week?

 

Waar ik een beetje van schrok is de heftigheid van haar razernij.  

 

Even over tienerklimaatactiviste Greta Thunberg. Schrok jij ook een beetje toen je haar van de week van leer zag trekken tegen de wereldleiders? ‘Hoe durven jullie?’ Ze spuugde vuur vanaf haar podium toen ze dat zei. Op zich hartstikke terecht dat ze boos is, daar niet van, want volgende generaties – en daar valt helaas niets op af te dingen – moeten opdraaien voor de puinhopen die wij ze nalaten, en die puinhopen zijn groot. Dus geen kwaad woord over de inhoud van haar boodschap. Waar ik een beetje van schrok is de heftigheid van haar razernij en de verbetenheid waarmee ze haar boodschap verkondigde.  

 

Greta’s ouders zullen ongetwijfeld trots zijn op hun dochter en vierkant achter haar staan. Maar misschien zouden pa en ma Thunberg er toch goed aan doen ietsje beter op hun Greta te passen. Tenminste als we Dr. Michael Carr-Gregg moeten geloven. Wat we kunnen, aangezien hij de bekendste psycholoog van Australië is. Het is ‘vanwege haar autistische stoornis’ dat ze tegen zichzelf in bescherming zou moeten worden genomen, aldus Dr. Carr, die vreest dat Greta gaat opbranden als ze zo doorgaat. En dat zou rampzalige psychologische gevolgen voor haar kunnen hebben.

 

Naar school gaat Greta al niet meer omdat ze het als haar missie beschouwt om zich in te zetten voor een beter klimaat en daarvoor al meer dan een jaar de wereld rondreist. Dat zouden we een meisje van zestien niet aan moeten doen, vindt Carr, die Greta geen gewoon meisje noemt en in dit verband verwijst naar rapporten over haar medische gesteldheid. Hieruit blijkt dat ze al vaker vocht tegen depressiviteit en zowel een eetstoornis als asperger heeft. 

 

 

Dat we meer moeten doen om onze planeet te redden, daar twijfelt Carr overigens niet aan. Wat dat betreft is zijn kritiek dan ook niet tegen Greta gericht maar tegen haar ouders en tegen klimaatactivisten die hun dochter ‘schaamteloos gebruiken’. Na Greta’s boosheid en heftige emoties barste van de week, hoe kan het ook anders, de hel los op sociale media. Zelfs president Trump vond het nodig om haar belachelijk te maken op twitter, en in een talkshow op Fox News werd Greta door de conservatieve schrijver Michael Knowles een ‘geestesziek meisje’ genoemd, dat ‘uitgebuit wordt door haar ouders’.  

 

Trump is Trump en of we die al te serieus moeten nemen? En die Michael Knowles is minstens zo heftig als Greta. Maar dat Greta’s ouders haar een klein beetje in de gaten moeten houden… Want aan een opgebrande Greta heeft niemand iets.

 

 

Bron: AD

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans