Hier scoor je de beste pizza’s van Nederland

 

Ja ja, je weet wat ze zeggen over seks: het is net als pizza, zelfs als het slecht is, is het lekker.

 

Dat is natuurlijk een beetje overdreven, of geldt in ieder geval niet voor mij. Ik word namelijk echt strontchagrijnig als ik een pizza voorgeschoteld krijg die niet lekker is. Ik hóu namelijk echt van pizza (de liefde zit diep) en ik kan me daar intens op verheugen. Dus als er dan iets voor m’n neus wordt gezet wat een mager zesje is of – de horror – een onvoldoende… Tja, zoek dan maar dekking. Lang verhaal kort: pizza is een grote liefde van me. En omdat ik sinds twee weken alleen maar vloeibaar voedsel eet (thank you kaak- en schedelbasisbreuk) droom ik sinds een week over pizza’s. En over pistoletjes carpaccio, dus wie weet wordt dat m’n volgende tip-lijstje. In ieder geval heb ik nog nooit in m’n leven zó erg naar pizza verlangd. Ik kan er een Knuffelrock-album vol liefdesliedjes over vol zingen. Vandaar dat ik even grondige research heb gedaan, voor als ik weer kan kauwen (oh happy day), want je begrijpt: Ik. Wil. Pizza. Zo snel mogelijk. Hier vind je de allerlekkerste door het hele land. Geniet ervan, ook een beetje voor mij. Het is je gegund.

 

Amsterdam
 

La Perla

Tweede Tuindwarsstraat 53

Een begrip onder de Amsterdammers en terecht, de pizza’s hier zijn niet-te-doen zo lekker. Een beetje Amsterdammer en pizzaliefhebber kent deze spot natuurlijk al wel. Blijft altijd lekker, ik zou hier oprecht zeven dagen in de week kunnen eten. Al pas ik na een tijdje dan niet meer door de deur. Dat is nu nog het enige wat me tegenhoudt.

 

Yam Yam Tratttoria

Frederik Hendrikstraat 88-90

Steenovenpizza’s zoals ze bedoeld zijn. Niet te veel poespas, pure ingrediënten en heel betaalbaar. Steenworpje afstand van La Perla trouwens, dus goede stop voor een pizza-tour.

 

De Pizzabakkers

Meerdere locaties

Pizzeria’s zijn toch vaak nog niet de meest gezellige spots om te zitten, waardoor het bij mij vaak een doordeweeks etentje wordt. Bij De Pizzabakkers is dat anders: supergezellig en hun concept is simpel. (Heerlijke) Pizza en prosecco. Mij hoor je niet klagen. Ze hebben meerdere vestigingen, maar ikzelf vind die in De Pijp het leukst.

 

Renato’s

Karel du Jardinstraat 32

Ook ideaal voor een pizza-tour, deze zit namelijk weer op steenworp afstand van De Pizzabakkers in De Pijp. Ook hier zit je gezellig, maar wel even reserveren: het is een kleine zaak en je wilt wel een plekje natuurlijk. De pizza’s hier zijn trouwens echt gigantisch groot, dus sla dat voorgerecht maar over. En je lunch misschien ook.

 

nNea.

Bilderdijkstraat 92

Nieuw in Amsterdam en gelijk een hit. Het interieur is behoorlijk modern, maar de pizza’s traditioneel Napolitaans, just the way we like it. Eyecatcher is de gigantische houtoven. En goed nieuws voor de vegans: er staat hier een vegan pizza op het menu en die is lékker.

 

Toni Loco

Meerdere locaties

Oké, oké, ik doe één Amerikaans pizzaatje erbij, omdat die gewoon af en toe ook héél lekker zijn. Ikzelf vind de locatie in het Magna Plaza het fijnst, en dan een aantal slices bestellen (niet te gretig, ze zijn namelijk behoorlijk groot). Zo. Veel. Kaas. Héérlijk. Oh ja, ze doen ook aan bestellen en ze doen ook aan heel grote pizza’s. Als in: 50 centimeter grote pizza’s. Pizzaparty anyone?

 

Ook even een stiekeme shout-out naar Monte Verde in de Albert Cuypstraat, omdat de eigenaren zó lief zijn en ze mij kennis hebben laten maken met pizza. Niet de beste, wel erg leuk. En 99% van de studenten in Amsterdam weet waarschijnlijk wel welke ik bedoel.

 

Utrecht
 

Punk Pizza

Laan van Nieuw Guinea 141

Handig: deze spot bezorgt ook thuis en ze hebben naast pizza ook heel lekkere antipasti. Tonnetje rond naar buiten dus. Leuk dat ze hier een vegan pizza op het menu hebben, maar ook een vegan antipastiplankje. Daardoor vergeef ik het ze dat ze een versie van de pizza Hawaï op het menu hebben staan. Oftewel: de schande onder de pizza’s.

 

De Pizzabakkers

Meerdere locaties

Jawel, jawel. Ook in Utrecht zijn De Pizzabakkers neergestreken. Ze hebben geen introductie meer nodig,

want ze zijn gewoon net zo lekker als in Amsterdam. In Utrecht hebben ze inmiddels vijf vestigingen, dus dat gaat lekker.

 

Bastacosi

Meerdere locaties

Drie locaties in Utrecht met drie hoofdingrediënten: pizza, wijn en koffie. Nou, meer heb ik ook niet nodig. Elke locatie heeft wel weer een volledig andere sfeer, dus je kan een snel diner pakken of voor uitgebreid gaan. Ga je voor die laatste optie, bestel dan zeker een huisgemaakte panna cotta of tiramisu.

 

Satriale’s Pizzabar

Plantage 1

Napolitaanse pizza’s blijven wat mij betreft toch het lekkerst. Tuurlijk, zo’n Amerikaanse vette pizza waar de kaas overal vanaf druipt is op z’n tijd ook goed te doen (en blijft het ultieme katervoedsel), maar deze traditionele pizza’s blijven toch m’n favo. Grappig: op de menukaart staat ook het jaartal wanneer de pizza’s zijn ontstaan. Geschiedenislesje erbij.

 

LaLotta

Jan van Scorelstraat 21

Je had vroeger ook een LaLotta in Amsterdam, dat is tegenwoordig LouLou Pizzabar (ik vind de bediening daar niet leuk, dus helaas voor hen geen plek op de lijst). Ik weet even niet zeker of dit uit dezelfde koker komt, maar de pizza’s zijn bij beide onwijs lekker – en gezond(er). Heel fijn ook dat ze hier ook de optie hebben voor glutenvrije bodems of volkoren.

 

Den Haag
 

Vincenzo’s

Prins Hendrikstraat 75

Superschattig tentje waar ze ook aan bezorging doen. Ik zou je zelf echter aanraden gewoon naar binnen te stappen voor een tafeltje. De pizza’s zijn rijkelijk belegd en dat vind ik altijd een pluspunt – bestaat er iets al te veel kaas? Dat dacht ik al.

 

 

Pastanini

Frederik Hendriklaan 75

Ik weet niet hoe ze het doen, maar voor de ruimte van deze spot hebben ze toch een gigantisch groot menu. Het zou de kwaliteit niet ten goede kunnen komen, maar de pizza’s hier zijn absoluut goedgekeurd. De pasta’s (ja, dat hebben ze ook hier) heb ik nog niet geprobeerd. Ook hier traditionele Napolitaanse pizza’s. Wat je ook doet, bestel in ieder geval de Tartufo.

 

La Bruschetta & Co

Denneweg 57

Heel betaalbare pizza’s, al vind ik deze spot voor een uitgebreid diner niet heel gezellig. Maar geen stress: ze bezorgen ook gewoon. Doe er sowieso een bruschetta erbij, want als je dat in je naam verwerkt móeten ze wel goed zijn.

 

Rotterdam

 

De Pizzabakkers

Pannekoekstraat 68

Daar zijn ze weer. Ik blijf ze gewoon noemen bij elke stad waar ze zijn. Zoeken jullie nog een ambassadrice toevallig? Hit me up.

 

Sugo

Meerdere locaties

Deze heb je trouwens ook in Amsterdam (en in Utrecht en Eindhoven. Ze doen ook aan bezorging en de pizza’s hier zijn erg lekker. Net iets anders dan je gewend bent, je bestelt hier namelijk per slice en die slice is vierkant. Wel ideaal als je net zoals ik vaak meerdere varianten wil en dus niet kan kiezen.

 

O’Pazzo

Mariniersweg 90

Bij dit menu krijg ik ook spontaan keuzestress, want ze hebben naast pizza’s ook traditionele Italiaanse gerechten. Maar oké, pizza it is. Dan heb je ook nog een klein formaat of normaal. Die keuze is makkelijker gemaakt, beter te veel dan te weinig natuurlijk. Ik vind het van buiten een beetje ogen als een toeristentent (sorry), dus laat je je daardoor niet afschrikken.

Maastricht
 

Bocca Lupo

Vrijthof 34

Op het Vrijthof lijkt het moeilijk lekker (en voor een normale prijs) te eten, maar ja; het kan. Deze pizza’s zijn dé aanrader in deze stad wat mij betreft. Veel meer anders dan pizza hebben ze trouwens niet, maar hier hoef je ook absoluut niet voor iets anders te gaan.

 

Bancale 61

Scharnerweg 61

Ik moet zeggen dat mijn pizzahart nog niet helemaal thuis is in Maastricht. Ik ga toch vaak voor andere restaurantjes dan en dat is misschien wel zonde, want lekkere pizza’s hebben ze dus absoluut in deze stad. Exhibit A: deze spot.

 

Noord-Brabant
 

(Ja, sorry, ik gooi de Brabanste steden even op een hoop)

 

Barlucca

Van Coothplein 24, Breda

Breda is mijn favo stad in Noord-Brabant, vanwege de gezelligheid, leuke barretjes en restaurantjes en dus ook pizza’s. En die pizza’s eet ik dan dus hier.

 

Da Lino

Graafseweg 145, Den Bosch

Het ziet er van de buitenkant misschien niet uit als de meest aanlokkelijke tent, maar geloof me: de pizza’s hier zijn ruim voldoende. De pasta’s ook trouwens, mocht je daar meer zin in hebben. Ze hebben niet eens een website, dus het wordt op goed geluk naar binnen lopen.

 

Pizzabar DEEG

Verwersstraat 46, Den Bosch

Als je toch íets gezelliger, hipper en moderner wil zitten (het oog wil ook wat hè), zit je hier goed. Side note: de lunch hier is ook te lekker. Heel handig, de pizza’s kan je bestellen per half of heel.

 

Trattoria Mangiare

Kleine Berg 67, Eindhoven

Eindhoven de gekste. Pizza’s is natuurlijk waar je voor komt, maar een borrel hier is ook goed te doen aan de bar. Het menu verandert per seizoen en je kan ook afhalen. En nog leuker: je kan ook een proseccobrunch doen. Oh yes.

 

La Vita è Bella

Wattstraat 70, Eindhoven

Hoe Italiaans de naam ook klinkt, hoe Hollands de website naam (pizzeria-eindhoven.nl? Really?) en ook het interieur doet nou niet bepaald bella Italia aan. Maar goed, het eten is wel gewoon erg lekker en dan waan je je toch een beetje in Italië.

 

Dat waren ze dan: de beste pizza’s die ik tot nu toe heb ondervonden. Ja, Gelderland en het noorden zijn slecht vertegenwoordigd. Dat spijt me, ik kom daar gewoon te weinig (nooit, eigenlijk). Maar dat betekent niet dat die tips niet welkom zijn; graag zelfs. Verder dan De Pizzabakkers in Arnhem en Nijmegen kom ik nog niet, dus ik ben heel benieuwd waar ik de beste pizza’s kan halen in die buurt. Help me out.

 

Door: Redactie Amayzine.com