Jan Slagter is er he-le-maal klaar mee!

 

‘Rot toch op’ met dat eeuwige ‘van mijn belastinggeld’ en dat eeuwige maar ‘moeten bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen’.

 

Is het omdat ik ook echt wel in de doelgroep van Omroep MAX hoor, dat ik de meeste programma’s van MAX fijn tot zeer fijn vind? En MAX’ baas Jan Slagter altijd graag hoor praten? Zoals ook nu weer in de VARA-gids van deze week over het nieuwe televisieseizoen dat is losgebarsten. Leest lekker weg! 

 

Over het volgens May-Britt van een ‘intense heerlijkheid’ We zijn er bijna en over dat hij oude succesnummers weer nieuw leven inblaast – wat vond ík daar ook alweer van vorige week?

 

Over dat de publieke opinie niet op de hand van de publieke omroep is vanwege het eeuwige ‘van mijn belastinggeld’ en over het eeuwig maar moeten ‘bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen’. Te beginnen bij dat ‘mijn belastinggeld’ want daarover zegt Slagter een paar dingen die ik nooit eerder zo had bekeken maar die wel houtsnijden.

 

Hoewel de meeste kijkers dus best tevreden zijn over de programma’s van de publieken, blijven we natuurlijk wel Hollanders waardoor er graag en veel gemopperd wordt en er subiet wordt geklaagd over de verkwisting van ‘mijn belastinggeld’ als het eens een avondje niet naar de zin is, aldus Slagter. ‘Rot toch op’, denkt hij dan. Hij betaalt toch ook mee aan de lantaarnpalen in Groningen en aan de vangrail in Limburg? En realiseren we ons dan niet dat wij net zo goed meebetalen aan het salaris van Albert Verlinde die bij De Mol een miljoen doet, als aan dat van Matthijs van Nieuwkerk waar altijd maar van alles over te doen is? Hoe we daaraan meebetalen? Omdat Albert Verlinde wordt gefinancierd uit de reclameopbrengsten die gegenereerd worden door bijvoorbeeld Unilever, waardoor onze bijdrage aan Albert via ons kuipje margarine en onze wasmiddelen loopt. Ook nooit zo bekeken?

 

Ook nooit geweten dat de publieke omroep ons kijkers zeventig euro per persoon per jaar kost? Wat neerkomt op twee dubbeltjes per dag, waar zelfs met soms tegenvallende niet-mijn-smaak-programma’s met drie netten en zes radiozenders welbeschouwd niets op af te dingen valt? Jammer dat er desondanks altijd maar weer moet worden bezuinigd, bezuinigd, bezuinigd. ‘Er zit geen vlees meer op het bot,’ weet Slager, ‘en toch zeggen minister en Tweede Kamer dat er nog wel twintig miljoen te halen is.’ 

 

En dan nog even dit: ‘Smaakt naar meer’ en het vervolg op Heel Holland Bakt mag MAX niet meer uitzenden omdat er te veel ouderen zouden kijken – nou en of die aankomt! Als er verkiezingen zijn gaat Slagter ons er daarom expliciet aan helpen herinneren welke partijen ons die programma’s door de neus boren. Want Slagter is er he-le-maal klaar mee! 

 

Fair enough!

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans