Ja het is warm, nou en?

 

Voel je het al? Die brandende hitte? En ben je voorbereid? Zandzakken voor de deur? Want als ik de weermannen en -vrouwen mag geloven wordt het bar en boos.

 

Woon je in Noord-Limburg, dan heb je dikke kans dat de thermometer de 40 graden aantikt.  In de Drentse gemeente Noordenveld worden er zelfs strooiwagens de weg op gestuurd om het smeltende asfalt met pekelwater te koelen.

 

Op zich is dat natuurlijk wel bijzonder, maar toch vind ik dat hele circus eromheen best overdreven. Het is toch niet de eerste keer dat het een heul warme dag wordt? Ik bedoel: herinner je je vorige zomer nog?

 

Wij Nederlanders hebben altijd wel wat op het weer aan te merken. Het is te koud of te nat, te veel wind of juist weer veel te warm. En als de temperaturen dan eens extreem hoog zijn, zijn we helemaal van de leg.

 

En dat mag ook wel. Mij zal je morgen ook wel horen klagen over klotsende oksels en zweetsnorretjes. Maar al die tips over wat je wel en niet moet doen… Draaien we niet een beetje door? Want volgens mij is het best vanzelfsprekend dat je met veertig graden wat extra water moet drinken en dat je geen halve marathon moet lopen. Dat je je hond niet alleen in de auto mag achterlaten. Of dat je geen hotpants naar je werk moet dragen. Helemaal na die bijzondere zomer van vorig jaar weten we toch wel zo’n beetje wat ons te wachten staat?

 

Ach, misschien zit het wel gewoon in ons Nederlandse dna. Ik weet zeker dat ik komende winter weer een stukkie zit te tikken over de maatregelen die genomen moeten worden omdat het een paar dagen extreem koud zal zijn. Ongeveer met dezelfde inhoud. Maar dan drinken we meer thee in plaats van koud water met ijsklontjes. 

 

Die strooiwagen komt dan vast ook weer voorbij, maar dan voor spekgladde wegen. Tot die tijd: maak je niet druk, die hitte gaat ook weer over! Neem er een wijntje bij (niet te veel) en geniet. Dan doe ik dat ook. Met zweetsnorretje en al.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit