In welke gemeente wordt het meest gedronken?

 

Dit is nog eens leuk gemeentenieuws.

 

 

 

De gemeenteraadsverkiezingen lijken niet veel mensen ontzettend bezig te houden. De opkomst was laag, net als de kijkcijfers van de verkiezingsspecial. Maar dit is gemeentegerelateerd nieuws waar je misschien wél interesse in hebt. Afkickklinikewijzer.nl doet onderzoek naar het drankgedrag per gemeente en kijkt daarbij vooral naar de bovenmatige drinkers.

 

Nu wil je vast weten wat een bovenmatige drinker is. Hou je vast. Dat ben je als je als vrouw per week meer dan 14 alcoholische ‘consumpties’ nuttigt en als man bij meer dan 21 drankjes. Ik zal even de leukste facts op een rijtje zetten.

 

1. Ja, in het Gooi en in Bloemendaal wordt goed gedronken

In rijke gemeentes wordt zo 10 procent bovengemiddeld veel gedronken, maar er is ook goed nieuws, want in deze gemeentes is het drankgedrag sinds 2019 wel gedaald met 1 procent.

 

2. Bijna overal is men na corona minder gaan drinken

Ik dacht juist dat iedereen tijdens corona naar de fles en de chocola greep, maar vergeleken met 2019 zijn we allemaal minder gaan drinken. Behalve in Friesland trouwens, die houden stug vol.

 

3. In Kapelle drinken ze het minst

Kapelle is het dorpje waar Jan Peter Balkenende vandaan komt en daar wonen blijkbaar veel brave burgers die met mate drinken. Knap!

 

4. In de Achterhoek drinken ze het meest.

Rijssen, Holten en Hof van Twente scoren rood en ook de gemeente Dinkelland, niet te verwarren met Drinkelland.

 

5. Op Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog wordt veel gedronken. Op Ameland en Texel dan weer niet.

 

6. 1 op de 16 Nederlanders drinkt te veel

En als je heel eerlijk bent met het oog op het terrasseizoen dat kopjes geeft, jas je die 14 drankjes er in een week best doorheen. Zonder als een oude zeur te klinken: kies af en toe voor alcoholvrij, las sobere dagen in. Niet drinken is niet saai. En als je denkt dat het te gortig wordt, kijk dan op afkickkliniekwijzer.nl om te kijken of het zorgelijk is. En nee, er is niet voor dit artikel betaald, maar als ze zo’n leuk onderzoek hebben gedaan, is dat wel het minste wat ik terug kan doen. Fijne dag, enne cheers, waarmee je dan ook proost.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach