In deze coronatijden laat president Trump zien dat hij vooral incapabel is

Het zijn momenteel gekke tijden, voor iedereen. Voor elk land, waar weer andere maatregelen gelden. Doen we het nou goed, of niet?

 

Moeten we niet in een volledige lockdown? Gaan we niet Italië achterna? Veel vragen gaan er rond, net als veel speculatie, maar ik denk dat we één ding met zekerheid kunnen zeggen: in Nederland gaat het beter dan in Amerika. Af en toe vraag ik me af of ik niet naar een foute sketch zit te kijken als ik weer zie wat de POTUS uitkraamt. Een klein lichtpuntje: het kan toch niet anders of het Amerikaanse volk ziet ook (eindelijk) in dat Trump volledig incapabel is als president?

 

Wat de afgelopen dagen de revue is gepasseerd kan ik als voorbeeld nemen. Trump vond het een redelijk streven om rond Pasen (ja, over ruim twee weken inderdaad) de Amerikaanse economie weer op volle kracht draaiend te hebben, en gaf ook aan dat diezelfde economie niet onderschat moest worden: er zouden door de schade aan de economie meer doden kunnen vallen dan door het coronavirus.

 

Want dat coronavirus, daar heeft Trump een geheim medicijn voor dat hij maar al te graag promoot. Het malariamedicijn chloroquine zou volgens hem dé oplossing zijn tegen het coronavirus. Nul wetenschappelijk onderbouwde basis hoor. Hij prees dit medicijn wederom aan nadat één patiënt was hersteld, die onder andere dit medicijn gebruikte. Eén. In heel Amerika.

 

Sowieso neemt Trump het coronavirus duidelijk nog niet heel serieus. Regelmatig noemt hij het nog ‘gewoon een griep’ en hij vindt een nationale lockdown niet aan de orde. ‘Want,’ zegt hij, ‘we blijven toch ook open ondanks alle auto-ongelukken?’ Hier was ik even stil van. Wat gaat er in die man om dat hij denkt dat dit een goede vergelijking is?

 

Tot nu toe mogen we, dat is mijn mening althans, niet klagen over hoe Rutte het doet. De laatste persconferentie vond ik met vlagen wat vaag toen Grapperhaus aan het woord was (met name omtrent de verjaardagen die nog gevierd mogen worden en het onduidelijke beleid qua scholen), maar Rutte doet het wat mij betreft hartstikke goed, voor zover dat kan in deze gekke tijden. Hé Trump, misschien kan je even bij ons afkijken?

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer