Even over die pers­conferentie van gisteren…

 

Daar was-ie weer, een persconferentie. Ineens is er weer zo’n bericht dat ons allemaal in de greep heeft.

 

Dus we zaten weer klaar (ik denk dat er sinds tijden niet zoveel lineaire televisie is gekeken als de afgelopen week), billetjes bijeen want ging het woord ‘lockdown’ vallen of niet en zouden we als de 2020-versie van Doornroosje massaal in pauzestand worden getoverd? Gelukkig was dat niet het geval (en adem uit), maar er gaat wel wat veranderen, alleen wat precies? Want geef toe: die persconferentie was van alles, maar ook best vaag. Ik neem even mijn ideeën met je door.

 

1.  De boze ouders

Rutte en Grapperhaus stonden erbij zoals twee ouders die hun kinderen een weekendje alleen thuis hadden gelaten en toch behoorlijk teleurgesteld waren in het resultaat. Ja, Bas had netjes het gras gemaaid en Suzanne had de vaatwasser netjes uitgeruimd, maar die bierkratten in de hal en die plastic zakken chips op de oprit, dat kon toch niet. Zo voelde het een beetje. Ze wilden niet alles over één kam scheren, want heus, er waren ook brave burgers bij, maar ai, de teleurstelling was groot. We moesten nog net geen strafregels schrijven of de hoek in.

 

2.  Zeg, stel je eens voor

Het kan aan mij liggen, maar ik had het gevoel dat ik Martin van Rijn, zeg maar de nieuwe minister Bruins, van Medische Zorg nu voor het eerst in actie zag. Ik zou denken: stel je even netjes voor aan de mensen, maar hij hakkelde zich door zijn A4’tje. Ik weet niet of we hier te maken hebben met een mediakanon, maar wie weet.

 

3.  Tot 1 juni!

We gaan van 6 april zo, hups, naar een maatregel tot 1 juni. Maar dat geldt dan weer niet voor horecagelegenheden (‘Daar gelden andere regels voor want die zijn gewoon dicht’) en voor scholen. Helemaal duidelijk. Daar is namelijk geen sprake van samenkomsten van groepen personen. Nee, helder. Helemaal.

 

4.  Scholen?

Dat werd terecht gevraagd door een van de journalisten. Heeft dit besluit ook gevolgen voor de scholen? Daar ging Grapperhaus niets over zeggen. Dat horen jullie op 6 april. Of rond 6 april. Tuurlijk, Fred. We kijken wel.

 

5.  Privésituatie

Je mag maar drie mensen in je huis op bezoek krijgen (ik dacht dat dit überhaupt niet mocht, ik vond drie personen ineens eigenlijk best veel. Dan kan ik dus twee vriendinnen uitnodigen voor wijn  ik bedoel gemberthee.) Maar op de vraag of je een verjaardagsfeest mag geven (vond ik best een domme vraag want jongens, we zijn een crisis aan het bezweren en jij hecht belang aan een kring met mannen links, vrouwen rechts en blokjes kaas en augurken gerold in cervelaatworst?) was het antwoord: ‘Thuis blijft een privéaangelegenheid, maar wij adviseren met klem… enzovoort.’ Kan ik hieruit opmaken dat dit een advies en geen verbod is? Niet dat ik het van plan was, hoor. Alles om een verjaardagsviering ver voor me uit te schoppen grijp ik aan.

 

6.  Tja, hoe hoog zijn die boetes?

Daar is duidelijk nog niets over vastgesteld. Die boetes ‘kunnen wel oplopen tot zo’n 400 euro’. Ik snap het best, hoor. Jullie hebben de hele dag geschetst en willen ons ook snel op de hoogte brengen van besluiten, maar het had toch iets knulligs. Net als het antwoord op de vraag wanneer deze verscherpte regels in zouden gaan. ’Euh, dat gaat, nou ja, net als de vorige keer… In de loop van deze avond.’ Dus als ik nu nog met z’n vijven op een bankje zit mag het, maar ‘in de loop van de avond’ niet meer.

 

7.  Ga naar de supermarkt op rustige momenten

Dat je niet met het hele gezin naar de supermarkt moet gaan begrijp ik best, maar we kregen ook het advies om dan vooral op momenten te gaan waarop het rustig is in de supermarkt. Maar hoe weet ik nou wanneer het rustig is? Onze normale piek- en dalrichtlijnen zijn net zo makkelijk weggevallen als de ochtendspits. En hadden jullie er ook over nagedacht dat je misschien niet altijd kunt bepalen wanneer je naar de supermarkt gaat? Als je niet je kinderen mee mag nemen moet je wel even iemand hebben die hen in de smiezen houdt. Afijn.

 

Ik begrijp iedereen en denk dat verscherpte regelgeving en beboeting nodig is om iedereen te wijzen op de ernst en eigen verantwoordelijkheid, maar deze persconferentie… Een zesje wat mij betreft. Maar niet getreurd: iets in me zegt dat er binnenkort wel een volgend moment zal zijn met spreekgestoeltes en verantwoordelijke ministers dus dan kunnen jullie heerlijk herkansen. En Martin van Rijn, welkom aan boord.

 

P.S.: Wel een dikke tien voor Irma Sluis, de gebarentolk. Mag ik haar voordragen om live Chateau Meiland te tolken? Lijkt me award-winning, zo leuk.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach