Ik snap Miljuschka wel

 

Tadaaaaa, de genomineerden voor de NS-publieksprijs zijn bekend. Maar niet iedereen is er blij mee.

 

 

Misschien heb je er wel eentje gelezen, een van de boeken die genomineerd zijn voor de NS-publieksprijs 2020. Ik zet ze even voor je op een rijtje:

 

Herman Finkers: De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door.

 

Rutger Bregman: De meeste mensen deugen

 

Astrid Holleeder: Familiegeheimen

 

Edwin Schoon: BASTA (de autobiografie over Marco van Basten), 

 

Roxane van Iperen: ’t Hooge Nest

 

Geert Mak: Grote verwachtingen

 

Gisteren zaten ze bijna allemaal aan tafel in het tv-programma De Vooravond. Bij allemaal. Herman Finkers kon er vanwege privéomstandigheden niet bij zijn. Maar hij had een hilarisch kort filmpje opgenomen. Op zijn Finkers natuurlijk.

 

Ook Astrid Holleeder was er niet bij, om begrijpelijke redenen. Sinds haar getuigenis tegen haar broer Willem is ze haar leven niet meer zeker en is ze ondergedoken. In deze verschrikkelijke isolatie schreef ze weer een prachtig boek dat in mijn ogen terecht is genomineerd.

 

Presentatoren Fidan Ekiz en Renze Klamer namen uitgebreid de tijd om met de schrijvers over hun boek te praten. Hoewel Geert Mak vond dat er appels, aardbeien en bananen met elkaar werden vergeleken, omdat de boeken zo divers zijn, was het toch mooi dat de genomineerde boeken nog een keer uitgebreid een podium kregen.

 

Alleen over Astrid Holleeder en haar boek Familiegeheimen bleef het akelig stil. En dat schoot haar dochter Miljuschka Witzenhausen in het verkeerde keelgat. Op haar Instagram Stories zegt ze dat ze ervan baalt dat niet iedere genomineerde gelijkwaardige aandacht werd gegund door de redactie van De Vooravond.

 

Eerlijk gezegd kan ik haar geen ongelijk geven. Terwijl het boek van haar moeder, waarin ze openhartig vertelt over haar leven ten tijde van het proces tegen haar broer en topcrimineel Willem, juist dat podium verdient. Want de prijs die ze betaalt voor haar getuigenis is verschrikkelijk hoog: een leven in afzondering en eenzaamheid. Miljuschka is dan ook ‘retetrots’ op haar moeders nominatie.

 

Tot en met woensdag 18 november kun je nog je stem uitbrengen op het boek van je keuze. De winnaar krijgt 7500 euro, een beeld van Jeroen Henneman en mag een jaar lang voor niks met de trein reizen. O ja, en eeuwige roem natuurlijk…

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit