Iets klopt er niet

 

Die file van gisteravond, stond jij daarin?

 

 

 

Er zíjn van die drukbezochte evenementen waar je achteraf trots over kunt zeggen dat jij er mooi bij was! Een concert van The Rolling Stones. De Vierdaagsefeesten. Op de Dam staan bij het huwelijk van WA en Max. Veel mensen! Indrukwekkend! Leuk! Maar ik neem aan dat je dat níet zegt als je gisteren in de drukste file van het jaar stond. Poe zeg. Wat een urenlange ellende nou weer.

 

Zelf ben ik op zo’n moment uiterst tevreden dat ik voor mijn werk nauwelijks hoef te forenzen of te reizen. (Hoewel iets meer beweging dan alleen op mijn krent zitten vast goed voor me zou zijn …) Maar veel mensen hébben het niet voor het kiezen. En die moeten dus reizen. Of het nou in met de auto of via het ov is.

 

Maar weet je, iets klopt er niet. Want natuurlijk willen we minder files, is het naast spuugirritant en economisch ‘onhandig’ ook nog eens milieuonvriendelijk en ongezond. Dus zou je zeggen dat er ‘iemand ergens’ met een visie is, die openbaar vervoer weet te stimuleren.  

 

Nou, valt dat even vies tegen: toen ik vanochtend de krant opensloeg , zag ik dat de trein volgend jaar duurder wordt. Niks stimuleren van dat openbaar vervoer. Gewoon betalen. En meer ook!

 

En dat vind ik ronduit raar. En belachelijk.

 

Nu is het natuurlijk makkelijk om vanaf de zijlijn op mijn luie krent te roepen dat het belachelijk is. En echt, ik begrijp dat de NS rendabel moet zijn. Maar in deze tijd van duurzaamheid is het toch tegenstrijdig dat je juist wordt gedemotiveerd om in de trein te stappen? Dat moet politiek Den Haag toch ook vinden?

 

Kijk, ik ben liever van de oplossingen dan van het roepen dat alles stom is. En ik denk heus niet dat ík nou de wijsheid in pacht heb. Maar ik zou best eens willen meedenken over hoe we nou – als samenleving, als bedrijven én als particulieren – dat openbaar vervoer kunnen verbeteren. En beter kunnen stimuleren. Ik bied me hierbij aan om eens te praten met politiek Den Haag. Nee, niet ín Den Haag zelf natuurlijk. Dat gesprek doen we netjes via Skype.

 

 

 

Hé, is dat niet al een eerste idee?

 

PS. Over stimuleren gesproken: op sommige plekken kunnen ze dat al heel goed. Zo wordt parkeren in Amsterdam fors duurder gemaakt om ons te stimuleren NIET meer met de auto te komen. Ik las net dat je in daar 7,50 euro per uur gaat betalen. Woo! Nu denk ik niet altijd in eten hoor ?, maar voor een half dagje parkeren koop je al een paar doordeweekse avondmaaltijden! Of eh … kun je lekker met z’n tweetjes lunchen in een leuk lunchtentje (of dat nou in Amsterdam is, of niet). Ik zit zelf heus niet te wachten op dit soort maatregelen, maar hierdoor denk ik wel 7,5 keer na voordat ik m’n auto daar parkeer.

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.