Hup, hup, Wopke

 

Huh? Wat las ik nou? Het was oneerlijk dat minister Hoekstra op het laatste moment een man naar voren had geschoven, voor een plek waar eigenlijk een vrouw had moeten zitten?

 

 

 

Je wilt toch gewoon de beste op zo’n post? Toch niet degene die aan de beurt is op basis van sekse? Ik moet er niet aan denken dat ik geopereerd word door een vrouwelijke arts die eigenlijk niet zo goed kan opereren, maar die daar alleen maar met dat mes staat te wapperen omdat er een vrouw aan de beurt was. Ik vind dat fifty-fifty-gedoe dus echt flauwekul.

 

Lekker makkelijk ook, om zo aan een baan te komen! En als we zo doorgaan doen we onszelf er als vrouwen ook schromelijk mee tekort door al die plekken steeds op te eisen. Omdat je dan weer krijgt dat mensen gaan twijfelen aan je kwaliteiten. Zou zij nou echt de beste zijn geweest, of is ze alleen maar aangenomen omdat er nu eenmaal een vrouw moest komen op die post? Dat moeten we als vrouwen toch niet willen?

 

Als ik word geselecteerd, wil ik dat dat gebeurt omdat ik gewoon de beste ben. Omdat het ernaar uit ziet dat ik die klus het beste kan klaren, en niet omdat ik van het juiste geslacht ben om gezeik mee te voorkomen. Ik heb mezelf wijsgemaakt dat ik door Franska ben uitgekozen om elke week een rits columns te leveren, omdat ze mijn werk gewoon beter vond. En niet omdat er iemand met grijs haar moest komen, of met een wat hoger BMI, alleen maar om de verhoudingen op de werkvloer wat te verdelen. Dat ik nu dus tussen al die bloedmooie jonge vrouwen mag zitten, omdat het zo leuk staat om er ook een wat minder mooi mens te hebben. Dat ik daar zit om de rimpels, het vetpercentage en de stramheid der botten een beetje te compenseren, maar niet omdat ik zulke leuke stukkies schrijf.

 

Trouwens, wat gaan we dan doen op de volgende Olympische Spelen? Meer mannen sturen? Want heb je gezien hoe de plakken dit keer verdeeld waren? Hoe goed de vrouwen eigenlijk waren ten opzichte van de mannen? Twaalf van de zeventien medailles die we mee naar Nederland namen, hingen om vrouwenhalzen! We eindigden met die zeventien plakken op de zesde plaats qua podiumplaatsen, maar als we alleen de vrouwenmedailles hadden geteld, stonden we zelfs op plek nummer één!

 

En waarom? Omdat onze vrouwen gewoon de beste waren! Omdat die twaalf van de zeventien medailles werden binnengesleept door dames die de aller-, allerbeste waren.

 

Die hun stinkende best hebben gedaan, en die niet wonnen omdat er nu maar weer eens iemand met een paardenstaart, of juist een kort pittig kapsel, moest winnen.

 

Dus hou daar eens mee op! Met selecteren op zaken die er niet toe doen. We mogen als vrouwen studeren wat we willen en worden wat we willen. Net als mannen dat mogen. We krijgen verlof om onze kinderen te baren – want dat kunnen die mannen nu eenmaal niet – en er is geen man die nu eist om zwanger te mogen worden, alleen maar omdat het anders oneerlijk is. De klus moet geklaard worden door degene die dat het beste kan doen. Punt!

 

En ik hoorde laatst dat er nu ook nog gepleit wordt voor menstruatieverlof! Maar ehhhh…

 

Gaan we mannen dan extra werktijd gunnen, omdat ze nu eenmaal vaker iets vergeten? Of omdat ze werk vaak domweg niet zien? Omdat zij altijd alleen maar doen wat ze wordt opgedragen, and that’s it?

 

En mogen zij dan ook iets langer over een klus doen, omdat er in de kantine eerst nog even over opgeschept moet worden? Naast die vaatwasser die ze nooit leeghalen, omdat ze dat klusje ook nooit zien.

 

Ja, ja, lekker makkelijk, roepen wij dan. Maar vervolgens ruimen we hem wel gewoon zelf weer uit.

 

Ik vind dus dat vanaf nu meer mannen de vaatwasser moeten uitruimen op de werkvloer!

 

Gewoon, om alles wat eerlijker verdeeld te houden. Dus hup, hup, Wopke! Uitruimen dat ding!

 

 

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke