Even het nieuws doornemen

 

“Mr President, I’m looking into your eyes, and I don’t think you have a soul.”

 

 

 

Deze waargebeurde anekdote wil ik jullie niet onthouden. In 2011 had vice-president Joe Biden een ontmoeting met Poetin in Moskou. Poetin liet Biden zijn kantoor zien, waarop Biden plotseling vlakbij hem stond, hem doordringend aankeek en bovenstaande tegen hem zei.

 

Poetins reactie? “Wij begrijpen elkaar.”

 

Het is ook kenmerkend dat Biden sinds het begin van deze crisis openlijk gezegd heeft dat Rusland echt Oekraïne zou binnenvallen, terwijl tot het laatste moment bijna niemand dat wilde geloven. Biden had dus aldoor gelijk.

 

 

Misschien helpt het wel als je Poetin persoonlijk kent, om zijn agressie te begrijpen. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie na de val van de muur in Berlijn is Poetin blijven verlangen naar een terugkeer van Rusland als wereldmacht. Erger nog, dertig jaar geleden bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is Poetin enige tijd taxichauffeur geweest om rond te kunnen komen.

 

En natuurlijk vermoeden sommigen dat Poetin lijdt aan het Napoleon-syndroom, de behoefte van kleine mannen zich extra te laten gelden. Als je denkt aan die blote-bastfoto’s van Poetin te paard, ben je geneigd die redenering te volgen.

 

 

Nee, er viel deze week dus niet veel te lachen. Hoewel, hoe de Nederlandse nieuwsprogramma’s omgingen met het begin van deze crisis, toen op maandag Poetin plotseling twee Oekraïense provincies onafhankelijk verklaarde, was behoorlijk lachwekkend.

 

Het is toch echt hetzelfde als bijvoorbeeld Duitsland Groningen zou erkennen als onafhankelijk land. Dat zou Rutte overigens een hoop kopzorgen en een hoop geld schelen, die zou graag de Duitsers op willen zadelen met de ellende van de gaswinning.

 

Ik zat maandag klaar met koffie, later wijn en chips, om te zien wat onze televisie in deze crisissituatie zou brengen. Nou, ik werd niet teleurgesteld. Onze journalisten en programmamakers hadden zich grondig voorbereid: NOS-journaal had een lang item over huisdieren met obesitas. Zowel M als Jinek waren weer terug, M speelde heel gevat in op de oorlogssituatie door uitgebreid te praten over vissen en dildo’s. Nee, dan Jinek, die had zo maar Rutte weten te strikken. Ik ging er eens goed voor zitten om te horen wat die te melden had over Oekraïne.

 

Niets.

 

Ik bedoel: niets. Hij zat te ginnegappen met wat cabaretiers aan tafel over zijn oude Saab en het feit dat hij heus wel met een iPhone kan omgaan.
Gelukkig voor Rutte greep een van zijn voorlichters in en haalde hem uit de uitzending; viel niet op, weglopen bij Jinek is niet ongewoon.

 

Even een bijzonderheidje over afgelopen maandag en de Russische inval, dat jullie misschien ontgaan is. Op diezelfde maandag werden er twee moties over Rusland ingediend, de eerste over onvoorwaardelijke steun aan de soevereiniteit van Oekraïne, de ander om de enorme bezittingen van Poetin in kaart te brengen, zijn vermogen wordt geschat op zo’n 5 miljard euro. Hij heeft namelijk flink gespaard van zijn salaris, dat lager is dan dat van Rutte.

 

Je zou er toch vanuit mogen gaan dat beide moties kamerbreed worden aangenomen. Maar nee, drie partijen stemden tegen, JA21, PVV en Forum. Klopt, precies de drie partijen die het hardst schreeuwen om onze grenzen gesloten te houden voor buitenlanders, maar wat voor Nederland geldt, geldt natuurlijk niet voor een ander land.
Deze partijen steunen dus Poetin en zijn agressie, en doen dat vaak heel openlijk. Wie kan dit volgen en wie gaat daar nu nog op stemmen?

 

Joost Eerdmans van JA21 had net in een groot interview uitgelegd dat hij weliswaar ook rechts was, erg rechts, maar wel fatsoenlijk rechts in tegenstelling tot de partij waar hij vorig jaar vandaan kwam, Forum. Nou Joost, daar trappen wij dus niet in.

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.