Hoop en positiviteit

 

Hoe kan het wereldbeeld in enkele weken zo kantelen, vraag je je af.

 

Zekerheden vallen weg, angst regeert in vele gezinnen op dit moment. We hebben te lang gedacht dat we de wereld naar onze hand konden zetten.
Mijn hart gaat uit naar iedereen die de ziekte in zijn of haar omgeving heeft, naar diegenen die hun  ouders niet kunnen en mogen bezoeken, naar patiënten van wie operaties uitgesteld worden en die bang zijn, naar alle bedrijven en zzp’ers die hun inkomsten zien verdampen, naar hardwerkende mensen in de zorg, de schoonmakers. Corona impliceert zoveel meer dan de ziekte alleen.

 

We moeten anders met elkaar omgaan, ik zeg dit niet voor de eerste keer en daarom ben ik zo blij met de positiviteit die aan alle kanten opbloeit. En inderdaad, ik ga bewust voorbij aan mensen die als een dolle hamsteren waardoor anderen na een dag hard werken voor lege schappen in de winkels komen te staan, of grapjassen die alleen maar kritiek leveren zonder zelf één positieve bijdrage te leveren. Daar wil ik geen woord aan vuilmaken. Ik focus liever op positieve ontwikkelingen. Ik word zielsblij van kleine dingen die ik kan bereiken door in mijn netwerk mensen te koppelen die elkaar  weer verder kunnen helpen, door simpele filmpjes te maken voor het basisonderwijs, en ik word nog veel blijer van hoe creatieve ideeën als paddenstoelen uit de grond schieten. Om te zien hoeveel positiviteit er opborrelt en wat velen belangeloos doen, hoe we elkaar steunen. WE HEBBEN ELKAAR NODIG!

 

Er is even geen plek voor het IK, maar uitsluitend voor samen, de aarde, de natuur. Het is triest om te zien dat smeltende ijskappen, bosbranden, droogte en overstromingen niet genoeg waren om ons te doen realiseren dat we verkeerd bezig zijn. Dat we dit onzichtbare en dramatische virus daarvoor nodig hadden.

 

Er zijn gelukkig mensen die het mooi kunnen verwoorden. Deze krachtige woorden kunnen niet vaak genoeg gedeeld worden, zoals deze van de Italiaanse Irene Vella (ja, zij is createur van dit gedicht, dus alle credits naar haar en niet naar al die copycats, en dank voor de vertaling, Italie.nl).

 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden