Yep, nu weet ik het zeker: honden zijn intelligenter dan katten

 

 

 

Spoiler alert… Katten zijn dom. Nou ja, puur wetenschappelijk gezien dan.

 

 

 

Nu ben ik bang dat ik alle kattenvrouwtjes op m’n dak krijg, maar het is nu eenmaal bewezen en dus is het zo.
Sommige dingen zijn gewoon geinig om te weten. Of mijn Takkie slimmer is dan de kat van de buren bijvoorbeeld. En drie keer raden, dat is dus ook zo.

 

Onderzoekers deden deze ontdekking door neuronen te tellen, dat zijn zenuwcellen die in de hersenschors zitten. Deze bouwstenen van de hersenen verwerken en verzenden informatie door het centrale zenuwstelsel. Een beetje zoals de buizenpost van vroeger.

 

De onderzoekers ontwikkelden een techniek om deze neuronen vloeibaar te maken, een soort hersensoep, om zo de aantallen te kunnen tellen. En wat bleek? Honden hebben er ongeveer 530 miljoen terwijl katten er ‘maar’ zo’n 250 miljoen hebben. Jouw golden retriever heeft er dus veel meer dan een Afrikaanse leeuw.

 

Ter vergelijking (en om de boel even in perspectief te plaatsen): mensen hebben wel 16 miljard van die kleine grijze cellen. En hoe meer grijze cellen hoe meer informatie je kan verwerken en hoe slimmer je waarschijnlijk bent. De uitkomst van dit onderzoek is dus dat een hond moeilijkere dingen begrijpt of kan doen dan een kat.

 

Natuurlijk is het allemaal relatief en is het echt niet zo dat mijn Takkie een ingewikkelde sudoku op kan lossen terwijl jouw Poekie dom is omdat ze geen veters kan strikken. Want zeg nou eerlijk, dat hoeft toch ook niet? Er is toch zeker niks fijner dan helemaal nergens over na te hoeven denken? Dat je leven gewoon een lange all-inclusive vakantie is en je de hele dag op een kleedje in de zon mag liggen sudderen, wachtend tot de baas een bak met verse brokken voor je klaarzet. En wie kan dat nou beter dan jouw kat of hond? Daar hoef je helemaal niet intelligent voor te zijn. Alleen maar lekker lui.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit