Hoezo geen pasta bolognese?

 

Als echte liefhebber van de Italiaanse keuken ben ik nu even het spoor helemaal bijster. Al jaren eet ik spaghetti bolognese, jawel, de sliertjespasta uit Bologna.

 

Maar de burgemeester van deze stad is die benaming inmiddels helemaal zat. Volgens Virgino Merola is dit namelijk fake news. En wij, arme sufferds, moeten dit vooral niet geloven. Deze pastavariant heeft namelijk niks met Bologna te maken. 

 

Alle echte Italianen weten natuurlijk dat je deze saus helemaal niet bij spaghetti hoort te eten, maar bij pastalintjes van exact acht millimeter breed, zodat de saus goed kan worden opgenomen. Tagliatelle dus. Of in tortellini, van die kleine deegkussentjes of in een dampende lasagne. 

 

Op Twitter zegt hij: “Beste burgers, ik verzamel foto’s van over de hele wereld van spaghetti bolognese, fake news. Sturen jullie mij nog meer voorbeelden? Dankjewel.” Vanuit Nederland, Oostenrijk, Denemarken en de Verenigde Staten worden er inmiddels foto’s van borden spaghetti bolognese gedeeld.

 

Deze burgemeester is trouwens niet de enige die zich over deze kwestie opwindt. Ook volgens keukenpaus Antonio Carluccio, wereldwijd bekend door zijn kookboeken en kookprogramma’s voor de BBC, maakt de Italiaanse mama nooit spaghetti bolognese klaar. In haar keuken heet het ‘tagliatelle al ragù’ en in deze saus zitten maar acht ingrediënten: rundvlees, pancetta, ui, wortels, selderij, tomatenpuree, tomaten, witte wijn en melk. Dus niet stiekem ook nog wat rozemarijn en zongedroogde tomaatjes, zoals de Britse tv-kok Jamie Oliver ooit probeerde. Is ‘ie nou helemaal gek geworden…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit