3x londen voor minder

 

Ja, Londen is duur. Maar dat betekent niet dat je er met minder geld niet kunt genieten. Dit zijn dé tips van onze Londen-kenner Rachel.

Theater

Natuurlijk kun je met een beetje geduld en geluk – en als je er op tijd bij bent – best aan redelijk betaalbare kaartjes komen voor mooie voorstellingen in het Londense West End. Maar soms heb je geen geduld, geluk of tijd, en wil je toch naar een voorstelling. Een geliefde optie is dan de TKTS-kiosk op Leicester Square voor lastminutekaarten, maar ook daar ben je voor de bekendere shows gauw £ 30 per kaartje kwijt. Mijn advies: laat het West End voor wat het is, en probeer het bij het Globe Theatre, waar je voor £ 5 wereldberoemde toneelstukken kunt zien in een intiem theater uit de tijd van Shakespeare himself. Voor dat geld krijg je geen stoel, maar sta je wel met je neus vooraan bij het podium te kijken naar acteurs van wereldfaam. Zitplaatsen gaan voor een heel redelijke £ 20. Ook leuk voor mensen die helemaal niet van Shakespeare houden. Echt waar.

Shakespearesglobe.com

 

Dubbeldekkertour

Als ik van die open-top dubbeldekkertours zie langsrijden, krijg ik altijd de neiging om naar boven te roepen: ‘Neem bus 11! Die gaat ook langs alle highlights!’ Een gezinsticket voor zo’n officiële bustour kost namelijk £ 90, maar met bus 11 rijd je voor £ 1,50 per persoon vanaf St. Paul’s Cathedral door The City richting The Strand, en daarna via Trafalgar Square en Whitehall, langs de Big Ben, de Houses of Parliament en Westminster Abbey en door het chique Belgravia naar King’s Road. En daarmee heb je een indrukwekkend gedeelte van de Londense must-sees afgevinkt. Dat je geen gids hebt en wél een dak boven je hoofd is vaak alleen maar fijn (en droog). Nog een goed alternatief is bus 15, die vanaf Trafalgar Square via St. Paul’s naar The Tower rijdt. Bovendien wordt op deze route nog gereden met vintage routemasterbussen, waarbij je achterin kunt opstappen op het open balkon.

tfl.gov.uk/bus/route/11 of /15

 

Uitzicht over de hele stad

Ik heb jarenlang tegen iedereen geroepen dat een ritje op The London Eye weliswaar prijzig maar wel erg de moeite waard is. Is ook zo, maar toen ik laatst eens checkte hoeveel het precies kostte, kreeg ik wel even hoogtevrees: £ 27 voor een rondje van een half uur. Wat je ook kunt doen: boek een kaartje voor de SkyGarden in het topje van de zogenaamde Walkie Talkie Building op 20 Fenchurch Street. Deze 160 meter hoge wolkenkrabber midden in The City biedt een weergaloos uitzicht over de hele stad, je zoeft er in de lift in een paar seconden naar toe, je kunt zo lang rondlopen als je wilt en het kost… niks. Wel even online een tijd boeken.

Skygarden.london

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry. 

Fotografie: Hideyki Kamin, Joanna Penn, Shutterstock