Altijd zomer

 

Tamara: De hortensia vind ik zo’n bloem waar je naar kunt blijven kijken. Haar bolvorm, de kleine bloemen die allemaal eigenwijs bloeien, de soms bijna onnatuurlijke tinten die met de seizoenen mee kleuren. In combinatie met de juiste kleuren en medespelers creëer je een sprookjesachtig spektakel in je tuin. 

 

 

Op zoek naar een zonnige sfeermaker in huis? Of in de tuin? Met haar robuuste bloem is de hortensia een uitstekende keuze. De grote blaadjesbollen kom je trouwens ook weleens tegen onder hun chique naam: Hydrangea.

 

Kleuren & vormen

In de eerste helft van het jaar zie je de rode, roze, paarse, witte, groene en blauwe hortensia’s. En ook hortensia’s die meerdere kleuren combineren. In de tweede helft van het jaar zijn er de zogenaamde doorgekleurde bloemen. Deze hortensia’s hebben een groene, rode, bruine tint – passend bij de herfst en winter – en laten zich goed drogen.

 

Wat betreft de vorm is er ook een hoop te beleven. Kies voor enkel- of dubbelbloemige soorten, bolvormige hortensia’s, hortensia’s met kleine bloemetjes in het midden en grote bloemblaadjes aan de rand (randbloeiers) of met een pluimachtige vorm.

 

Symboliek

De hortensia is gul met symboliek. De bloem staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Ook straalt ze overvloed uit, dit vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale, bolle vorm. De kleuren van de hortensia symboliseren liefde, harmonie en vrede. Perfect dus om te gebruiken in een luxueus bloemwerk bij bruiloften en verjaardagen, maar het is passend in een rouwboeket.

 

Herkomst

De hortensia die je in de bloemenwinkel vindt, heeft Aziatische en Zuid-Amerikaanse roots. De sfeermaker kwam met de eerste VOC-schepen naar Europa. Leuk weetje: haar chique naam Hydrangea komt van ‘hydro’ (water) en ‘angeion’ (kruik). De vorm van de hortensia doet, als je heel goed kijkt, namelijk denken aan een oude waterkruik.

 

Doe-het-zelf
De hortensia is perfect om bloemafdrukken mee te maken! Leuk om te versturen.

 

Dit heb je nodig

  • bloemen van de hortensia
  • watercolor papier
  • hamer
  • egale en harde ondergrond
  • keukenrol
  • schaar
  • pincet
  • Optioneel: acrylspray om te fixeren en enveloppen om te versturen

 

Zo maak je het

 

Stap 1

Knip de stelen van de bloemen helemaal af. Leg de bloemetjes speels verdeeld over het papier en de envelop.

 

Stap 2

Leg twee laagjes keukenrol op de bloemen. Sla met de hamer op de bloemen totdat je de contouren van de bloem helemaal door de keukenrol heen ziet. Doe dit secuur, sla niks over.

 

Stap 3

Verwijder de keukenrol en haal de bloemen met een pincet van het papier.

 

Stap 4

Fixeer de kleur door in te spuiten met acrylspray.

 

Let op: niet elke plant is hiervoor geschikt. Of er een mooie afdruk achterblijft is afhankelijk van de hoeveelheid kleurstof in de plant en hoe vochtig deze is. Dit kun je altijd navragen bij de bloemist!

 

 

 

Hip & happening: Tamara van Gelderen weet daar alles van. Als fotostylist is zij altijd als eerste op de hoogte van leuke festivals, inspirerende modetrends en mooie producten . Gelukkig deelt ze dat met ons op Franska.nl!

 

Bron: Mooi wat bloemen doen
Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter