Het leek wel of Vera Lynn het eeuwige leven had

 

Vera Lynn is niet meer. De wereldberoemde zangeres is vandaag na een lange carrière op 103-jarige leeftijd overleden.

 

Geboren als Vera Margaret Welch aan het einde van die andere grote oorlog, stond ze al op haar zevende op het podium. Ze vond zingen zoveel leuker dan school, die ze dan ook nooit heeft afgemaakt. Tegen de tijd dat Vera twintig was had ze al meer dan een miljoen platen verkocht.

 

In 1939, toen de dreiging van een nieuwe grote oorlog in de lucht hing, nam ze het  onsterfelijke ‘We’ll Meet Again’ op voor alle geliefden die aan het front moesten vechten en alle families die door de oorlog verscheurd achterbleven. Dat leverde haar de bijnaam Sweetheart of the Forces op.

 

In de periode ’40 – ’45 hield zij met haar muziek het moreel hoog van de geallieerden, waar ook ter wereld. Ze reisde zelfs naar India en Birma (het huidige Myanmar) om daar de troepen en kazernes of gewonde soldaten in veldhospitalen toe te zingen.

 

Na de Tweede Wereldoorlog bleef Vera een zeer succesvol zangeres. Ze was zelfs de eerste Britse artiest die in de Verenigde Staten een nummer-1-hit scoorde met ‘Auf Wiedersehen, Sweetheart’. Door de jaren heen trad ze talloze keren op voor veteranen en mensen die genoten van haar stem. Queen Elizabeth was een van haar grootste fans.

 

Ze was zo beroemd in het Verenigd Koninkrijk dat fanmail waar alleen ‘Vera Lynn, UK’ op stond gewoon bij haar thuis bezorgd werd.

 

Ik denk dat iedereen weleens een uitvaart heeft bijgewoond en daar de troostende woorden uit We’ll Meet Again hoorde. In de rotsvaste overtuiging dat dat ook echt zou gebeuren.

 

Hoe mooi zou dat zijn… Vera Lynn is 103 jaar oud geworden.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit