Science says: het kijken van dierenfilmpjes is heel gezond

 

Voortaan heb ik een heel goed excuus om mensen lastig te vallen met filmpje van mijn lieve Pebbles. Ja, dat is inderdaad een kat en nee, mensen zitten daar niet altijd op te wachten.

 

Bijna nooit, trouwens. Maar nu heb ik dus een hartstikke goed excuus om ze onder dwang wél te laten zien, want filmpjes kijken van schattige dieren blijkt hartstikke goed voor je gezondheid.

 

En dat is wetenschappelijk bewezen hè, aan de Universiteit van Leeds. Zij onderzochten dat mensen die onrustig waren of last hadden van stress, veel meer tot rust kwamen door filmpjes te kijken van harige, schattige, waarschijnlijk kleine dieren. Nu weet ik dat een onderzoek vaak pas echt representatief is als het een grootschalig onderzoek is, maar dat vergeten we even voor het gemak.

 

Aan dit onderzoek deden namelijk maar negentien mensen mee, maar de uitslag is wel naar m’n zin dus we nemen het gewoon aan. Deze negentien personen (vijftien studenten en vier medewerkers) kregen filmpjes te zien van onder andere puppy’s, kittens en babygorilla’s (aaahhhh). Dit kregen ze te zien tijdens de winterperiode, wat een tijd is waarin ze veel examens moeten doen dus dat betekent dan natuurlijk meer stress.

 

Wat blijkt nou? Bij álle negentien daalde de bloeddruk tijdens het kijken van deze filmpjes. Dat is dus gewoon een uitslag van 100 procent. Ook bij het invullen van de vragenlijst achteraf bleek dat iedereen zich beter voelde dan ervoor. Kijk, dat snap ik wel: geef mij een uur lang filmpjes van kittens en mijn dag, week, maand kan bijna niet meer stuk. 

 

Ik ga hiervan denk ik mijn nieuwe avondroutine maken. Elke avond voor het slapengaan gewoon nog éven een halfuur dierenfilmpjes kijken. Gewoon om tot rust te komen. Werkt blijkbaar namelijk 100 procent van de keren. TOP.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer