Mag de 50-plusser nog wel vlees eten?

 

Donderdag 1 oktober is het weer zover: de heuglijke Wereld vegetarismedag.

 

 

Sinds 1977 geven organisaties en overheden op deze dag aandacht aan de vegetariër – tegenwoordig lijkt het overigens elke dag wel vegadag. Dus blijf met je vleesbegerende pootjes van die sappige kippenborst af aankomende donderdag. Hoe zit het bij de vijftigplus man?

 

Als vijftigplusser krijg je af en toe het gevoel dat de maatschappij je afstoot als een ziekmakende bacterie. Boomers, die het land eerst gebouwd hebben en daarna kennelijk kapotgemaakt, worden rijkelijk beschimpt door ‘groene activisten’ met roodgeverfde haarlokken. Onze pensioenen worden verlaat én gekort totdat ze nog maar de lengte van een gemiddelde Oscars-speech zijn – tegen het einde van de drie minuten gaat de muziek spelen, dan moet je dood. En nu zelfs ons vlees, het laatste, brandende passievuur van de vijftigplusser, mag ook niet meer. Straks wordt ook de wielrenfiets onder ons uitgetrokken.

 

Theo Maassen over vegetariers

 

 

Alleen kunstmatig vlees op de barbecue

 

Nét op het verkeerde moment heb ik dus mijn kolossale, bloedrood glinsterende barbecue gekocht. Een apparaat dat meer wegheeft van een industriële brandoven – gebruikt om de meest hittebestendige metalen te smelten – dan van iets waar je een karbonade mee kan bereiden. Toen ik met een zak vol slagerskwaliteit dierlijk weefsel, mond druipend van speeksel, met koksmuts in de zon klaarstond, merkte ik dat mijn kinderen het vlees beoogden alsof het een overleden grootmoeder was. “Pap, dat is níet biologisch! Voelt dat niet barbaars?.” Vlees in ons huis mag kennelijk alleen nog bereid worden als het gemaakt is van soja, of als het door een verknipte, Frankenstein-achtige dokter in een laboratorium is gekweekt (“It’s alive! En het smaakt naar kip!”). Of, bij uitzondering, als de kip een héél goed leven heeft gehad – succesvolle carrière, geslaagd huwelijk met droomhaan van kippen-hbo, gezond en regelmatig seksleven.

 

Als vleeseters zich gedroegen als veganisten

 

 

Vlees is een mannending. Uit onderzoek blijkt dat mannen zo’n 4,8 dagen in de week vlees eten, en vrouwen 4,2. Verder vindt 28% van de mannen (de échte mannen) dat vleeseten nodig is om gezond te blijven, tegenover 13% van de vrouwen. Daarbij noemt 66% van de mannen zich een vleeseter. Helaas blijft alleen de 50-plusser zich verwoed en nostalgisch aan de kippenpoot vasthouden.

 

Langzaam verwordt de maatschappij tot een vleesloze dystopie. Karbonaadjes zullen alleen nog vanonder een trenchcoat op straathoeken in louche buurten worden verkocht. Het Grote BBQ-Boek wordt verbannen, op de zwarte lijst naast Mein Kampf. En er komt een beeldenstorm van bekende historische figuren die ooit vlees aten.

 

Voor nu is het gelukkig nog niet zo ver, dus zet ik zo vaak ik kan, regen of schijn, mijn industriële bakoven aan. Dan eten de kinderen maar niet mee.

 

 

Door: Redactie Falder