If you can’t be kind, be quiet

 

In Nieuwe Revu staat deze week een zeer kwetsende column over prinses Amalia. De schrijver vindt zich blijkbaar een hele meneer

 

In het tijdschrift Nieuw Revu schrijft ene meneer Brusselmans iedere week een stukje onder de noemer Overschatte Mensen. Hierin neemt hij bekende mensen op de hak, op een nogal onaangename manier. Not my cup of tea, maar er is vast een publiek voor. 

 

Wat mij irriteert, is dat de heer Brusselmans af en toe behoorlijk uit de bocht vliegt en domweg kleinerend en kwetsend schrijft. Wie is die man, hoor ik je nu denken? Volgens Wikipedia een Belgisch schrijver, dichter en columnist. Hij noemt zich op zijn eigen site de De Mooie Jonge Oppergod van de Vlaamse Letteren.

 

Maar deze oppergod heeft dus een vuige, boosaardige pen. Zo houdt hij blijkbaar niet van vollere vrouwen – zangeres Shirma Rouse werd vorige week al door het slijk gehaald vanwege haar postuur. Zo schreef Brusselmans: ‘Ze is zo dik dat, als ze twee levende kippen inslikt, deze hoenders mekaar in haar maag nooit meer terugvinden. Ze is zo dik dat ze bij een sprong in de Noordzee ongeveer drie landen onder water zet.’ Ik werd er gewoon naar van toen ik die woorden las.

 

Deze week is prinses Amalia zijn doelwit. ‘Deze buste heeft Amalia van haar moeder geërfd, en hoewel ze pas de 17 jaar nadert, kun je moeilijk naast die bos hout voor de deur kijken. Nou ja, ze eet graag frikandellen, friet met mayonaise en Vlaamse karbonaden in wijnsaus, en wat is daar mis mee? Lang leve de prinses!’

 

Hij heeft het dus over een grietje van 16, hè. Een meisje dat, of ze wil of niet, toch altijd al in de schijnwerpers staat. Ik geeft het je te doen, als je zo jong bent. En dan is er deze volwassen man die willens en wetens zo’n walgelijke column over je schrijft.

 

Nu zou ik natuurlijk ook iets heel onaardigs over de heer Brusselmans kunnen zeggen, maar dan verlaag ik me naar het niveau van deze meneer en dat moest ik maar niet doen. Wat ik me eigenlijk afvraag is waarom de heer Brusselmans zoiets doet. Wat hebben Shirma en Amalia hem misdaan? Is het soms komkommertijd en kon hij geen ander onderwerp verzinnen? Heeft de heer Brusselmans soms last van de warmte? 

 

Ik vind het smakeloos. Het zou hem sieren als hij zijn excuses aan zou bieden, als een echte vent.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit