Heb jij al last van het medicijntekort?

vrouw medicijnen

 

Het tekort aan bepaalde medicijnen blijft maar oplopen. Inmiddels zijn er ruim 1500 verschillende medicijnen die niet of slechts mondjesmaat leverbaar zijn. Voor sommige mensen is dat echt een ramp.

 

 

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er in Nederland sprake is van een medicijntekort. Cholesterolvervangers en middelen tegen epilepsie of hoge bloeddruk die hier vaak worden voorgeschreven zijn op dit moment soms niet of nauwelijks verkrijgbaar. Dat komt door het wereldwijde tekort aan grondstoffen en het feit dat er hier nog maar weinig fabrieken staan die deze medicijnen zelf maken. Bovendien kunnen verzekeraars bepalen dat je alleen het medicijn van één bepaalde leverancier krijgt omdat dat voor hen het beste (lees: goedkoopste) is. Verzekeraars maken namelijk prijsafspraken met fabrikanten zodat zij medicijnen voordeliger kunnen inkopen.

 

Je huisarts of specialist schrijft jou een recept voor met de werkzame stof die jij voor je aandoening nodig hebt. En wanneer je dat middel van je zorgverzekeraar vergoed krijgt, bepaalt die welk merk je van de apotheker meekrijgt. Door het tekort kan het dan zomaar zijn dat je opeens op een ander merk over moet gaan en dat is niet altijd even fijn.

 

Ik heb het aan den lijve ondervonden toen het schildkliermedicijn Thyrax nergens meer te krijgen was. Er waren problemen met de productie en daarom kreeg ik een alternatief. Daar was ik helaas allergisch voor en daardoor raakte ik helemaal ontregeld en had ik maandenlang last van verschrikkelijke jeuk waar ik horendol van werd. Heel vervelend maar niet levensbedreigend. Maar als je een zeldzame aandoening hebt en medicijnen slikt die maar voor een kleine groep mensen geschikt is, kan een apotheker soms geen alternatief vinden en dat kan dan zelfs fatale gevolgen hebben.

 

Soms is het voor een farmaceut niet meer rendabel om een (goedkoop) medicijn voor een kleine groep te maken en stoppen ze met de productie ervan.

 

Uiteindelijk draait het dus allemaal om geld en daar ben jij als patiënt de dupe van. Daar zou je toch acuut jeuk of een hoge bloeddruk van krijgen…

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit