Luister naar me

 

Ik ben fan van Claudia de Breij. Van haar gevoel voor taal, haar zelfspot en haar vergaande liefde voor Barbara Streisand. 

 

 

 

Ze is een van mijn lievelingspersonen om te volgen op Instagram en Twitter. Ik hou van haar engagement en de manier waarop ze in haar columns stelling durft te nemen in politieke en maatschappelijke discussies. Haar boek Neem een Geit is ook een heel dikke tip. Op zoek naar de zin en de kunst van het leven gaat ze in het boek in gesprek met allerlei leuke mensen met nogal wat levenswijsheid, zoals Hanneke Groenteman of Willeke Alberti. Hun grappige en mooie inzichten verweeft ze in korte, prettig leesbare stukjes knap en aanstekelijk met haar eigen bespiegelingen.

 

Sinds haar oudejaarsconference hou ik nog meer van haar en dat terwijl ik helemaal niet van oudejaarsconferences houd. Meestal ben ik met oud en nieuw lekker met vakantie en een oudejaarsconference terugkijken heeft me altijd geleken als het opbakken van een restje stamppot dat al een paar dagen in de ijskast staat in te drogen. Toch deed ik het deze keer. Vanwege Claudia zelf dus.

 

Waar ik het meest door werd geraakt in deze voorstelling was haar liedje Even voorgoed.
Dat schreef ze naar aanleiding van het bericht van een Utrechtse student die een einde maakte aan zijn leven. Een ogenschijnlijk gelukkig jong mens, maar niet dus. Een jongen zoals er de laatste tijd schrikbarend veel van zijn, die in hun eenzame moment van wanhoop geen andere uitweg zien.

 

Ik heb het nummer de laatste tijd een paar keer afgespeeld. Steeds moet ik dan weer huilen. Ook in de stad waar mijn zonen studeren is onlangs een leeftijdgenoot ertussenuit geknepen. Het kind van een moeder als ik. Onverteerbaar is het.

 

Volgens de meest recente cijfers uit 2021 is het aantal suïcidegevallen onder jongeren met 15 procent gestegen ten opzichte van de jaren daarvoor.

 

Wat gaan we hieraan doen? De druk moet eraf. De wereld moet zachter en liever en inclusiever worden voor deze mensen. Het is de generatie die ouder dan honderd jaar gaat worden dus mogen ze best weten dat er genoeg tijd is om te klooien en te klungelen. Het hoeft allemaal niet zo perfect als je twintig bent. Het komt allemaal wel goed, als je maar leert opstaan nadat je bent gestruikeld. Dat probeer ik mijn eigen kinderen tenminste wat vaker te zeggen. Wees aardig en mild voor elkaar maar vooral ook voor jezelf. Als je niet de juiste studie hebt gekozen, een paar kilo te veel naar je zin weegt, nog nooit een vriendje hebt gehad, niet bij het populaire clubje hoort, is dat niet fijn en natuurlijk mag je daar best wat sip over zijn. Maar die somberte is niet voor altijd. Alles kan veranderen, wat ondraaglijk lijkt voelt over een tijd zoveel lichter. De dikste mist in je hoofd kan optrekken, echt waar.

 

Mijn idool Claudia vatte het zo treffend en ontroerend samen in dit ene lied.

 

Als jij er ook een brok van in je keel krijgt, deel het dan, met je kind, je neefje, je buurmeisje, je oude oppas, met iedereen die jong is en misschien wel harder ploetert dan dat het lijkt.
Je kan nooit weten of ze het nodig hebben.

 

 

Denk niet dat jij de enige bent


Die het donkerste donker kent


Ik ben er ook geweest

Even niet meer leven

Even niet meer leven


Gewoon een tijdje niet bestaan


Niet vechten niet verder gaan


Even rust voor je geest

En even niet meer leven

Even niet meer leven

Maar niet voorgoed

Luister naar me

Ik ben ouder dan jij

Dit gaat echt voorbij

Jij bent goed


Luister naar me


Vandaag gaat voorbij

Geloof me: ga niet voorgoed
Niemand die deze nacht

Een oplossing van jou verwacht


’t Is allang goed


Als je bent gebleven


Dat je bent gebleven

De regen van vandaag

Gaat morgen door de goot


Wat jou nu zo belangrijk lijkt

Is eigenlijk niet zo groot

Diploma’s worden oud papier


Trofeeën worden schroot

Maar wij hebben je nodig hier

Wij hebben je nodig hier

Want niets is voorgoed

Behalve de dood

Luister naar me


Ik ben ouder dan jij


Dit gaat echt voorbij

Jij bent goed


Luister naar me

Vandaag gaat voorbij

Blijf leven, even voorgoed


Luister naar me, luister naar me, luister naar me


Luister naar me, luister naar me

Door: Esther Goedegebuure