Heb je al gehoord van de Mommy Bonus voor de perfecte gezins-CEO?

 

 

Je mag er gerust iets van vinden – al is het maar dat je even met je ogen knippert of je wenkbrauwen optrekt.

 

 

Ik wil het even hebben over de Mommy Bonus. Over komen waaien uit Amerika en bedoeld als beloning voor de super huisvrouw. En ja, hier mag je gerust iets van vinden- al is het maar dat je even met je ogen knippert of je wenkbrauwen optrekt. Want die Mommy Bonus is niet gewoon een ‘dank je wel lieveling dat het huis weer zo perfect versierd is, dat er elke kerstdag weer iets origineels op tafel staat, dat het huis zo piekfijn aan kant is en de kindertjes zo voorbeeldig aanzitten aan het diner’. Nee nee! De Mommy Bonus is een echte bonus, een bonus zoals ook bankdirecteuren die krijgen, een bonus in keiharde pecunia.

 

Het idee is dat je man diepe zakken heeft en dus niet op een paar centen hoeft te kijken. Dat impliceert dat hij een positie bekleedt die ertoe doet en dat hij als gevolg daarvan ook als geen ander weet wat erbij komt kijken om een bedrijf te leiden. Wat hij op de zaak doet, dat doe jij thuis, vindt de lieverd. Waar het op neerkomt: je bent zijn eigen, perfecte gezins-CEO en daarvoor mag jij, net als willekeurig welke andere CEO, best wel eens in het zonnetje worden gezet.

 

Waar de algemene trend is dat steeds meer moeders aan de bak blijven, is de trend onder vrouwen met rijke mannen juist dat die steeds vaker thuisblijven. Lekker fulltime moederen als ultiem statussymbool. Rijke mannen vinden het dan ook best belangrijk dat hun vrouw thuisblijft, zeggen ze. Om goed voor de kinderen te zorgen, zeggen ze. Dat het ze ook hartstikke goed uitkomt, dat ze door dit businessmodel worden ontslagen van lastige taken als kinderen halen en brengen, kookbeurten en andere huishoudelijke rompslomp, dat denken ze er waarschijnlijk alleen maar bij.

 
Wat telt is dat moeder de vrouw het huishouden runt als een CEO van een bedrijf. En daar hoort een cadeautje bij. Een creditcard om effe flink te laten roken als hij tussen kerst en oud en nieuw een middagje quality time met de kiddo’s doet bijvoorbeeld.

 

Of, als je het geluk hebt te zijn getrouwd met een man die niet alleen goed in de slappe was zit maar ook nog eens eigen initiatief toont en creatief aangelegd is, een leuk autootje of een mooie ring.
 
Dank je wel schat. Goed gedaan! Tot de dood jullie scheidt, hopen we dan maar.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans