Hadden ze soms geld over?

 

Vandaag lees ik in de krant een klein berichtje waar ik best een beetje narrig van word. Omdat het in mijn ogen misschien wel veel goedkoper kan als er beter over wordt nagedacht. 

 

De afgelopen jaren kreeg een paar Nederlandse ministeries een andere naam en werd er een aantal overheidstaken opnieuw tussen departementen verdeeld. Of dat nou zo nodig is, daar kun je over discussiëren. Maar deze hele operatie kost inmiddels 31,7 miljoen euro.

 

Alleen al het feit dat de naam van het Ministerie van Veiligheid en Justitie is omgedraaid naar Ministerie van Justitie en Veiligheid kost een vermogen. Waar hebben we het over? Als de heren van de afdeling automatisering nu hadden bedacht dat alle ambtenaren ‘@rijksoverheid.nl’ als mailadres zouden krijgen, dan zou er niks aan de hand zijn als er taken van het ene naar het andere departement worden overgeheveld. Want dan houdt een ambtenaar bij een verhuizing gewoon zijn eigen mailadres en dat kost niks, nada, noppes.

 

Maar het omzetten van @minvenj naar @minjenv (let even goed op: dezelfde letters, maar dan op een andere plaats) kost dus miljoenen! En ze doen er ook al twee jaar over om dat hele project Naam Omdraaien uit te voeren. Ik hoor de teller al lopen. Ka-ching!

 

Nog zo eentje: Honderdvijftig cellenbusjes voor het transport van gevangenen allemaal een sticker met de nieuwe naam. Houd je vast: der-tien-dui-zend-zes-hon-derd-vijf-tig euro. Dat is bijna 90 euro PER STICKER.

 

En dan deze: het Ministerie van Economische Zaken heeft voortaan ook het klimaat in haar portefeuille. Gelukkig hebben ze daar niet meteen nieuwe enveloppen besteld. Op alle enveloppen die ze nog hadden wordt het woord ‘klimaat’ erbij geprint. Gelukkig zijn ze hier dus wel heel milieubewust bezig.

 

Nu zul je misschien denken, waar maakt ze zich nou druk om? Maar dat doe ik dus wel. Ik denk dat er heel wat betere bestemmingen gezocht kunnen worden voor het geld dat nu wordt uitgegeven aan het aanpassen van de mailadressen, nieuw briefpapier of andere stickers op boevenbusjes. Want als je het snel zegt is het niks, maar het gaat hier dus wel om een-en-der-tig-komma-ze-ven-mil-joen euro.

 

Kun je nagaan waar al dat geld ook naartoe had gekund. Ik noem er even een paar, zomaar wat bestemmingen die ik uit diverse partijprogramma’s van linkse tot rechtse politiek heb geplukt.

 

Naar de ouderenzorg. Want weet je nog, die meneer, die meneer die al honderd dagen wacht op een bed in een verpleeghuis.. Of naar armoedebestrijding. Want er is nog steeds sprake van echte armoede in Nederland. Ook onder mensen die hard werken, maar gewoon niet genoeg verdienen om hun hoofd boven water te houden. En graag nog een beetje meer geld naar de politie. Zodat ik me op straat veilig kan blijven voelen.

 

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Schone energie, afschaffen van het eigen risico in de zorg. Meer subsidie naar kunst en cultuur…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit