Graag een dag van de weldenkende mensen

Ik begrijp het niet meer hoor, je hebt tegenwoordig voor alles een dag. Terwijl ik dit schrijf, lees ik dat het gisteren schoonmoederdag was.

 

 

Tegelijkertijd was het pastadag en boerenkooldag. Geen idee of die drie dingen iets met elkaar te maken hebben.

 

Hebben jullie iets van schoonmoederdag gemerkt? Of van boerenkooldag? Of van pastadag? Moeten we iets met dagen die in het teken staan van allerlei onnozelheden? Moeten we dan iets zingen, of even stil zijn?

 

Vandaag is het griepprikdag, we mogen weer. Er staat een enorme rij, van zeker een paar honderd meter lang. Eigenlijk vinden we dat wel tof, want het geeft aan dat Noordwijk gezond blijven belangrijk vindt. De rij slinkt snel, door de perfecte organisatie in onze huisartsenpraktijk. Twee uur lang, op woensdag en vrijdag, prikt een groot team zich het rambam. Onze nieuwe huisartsen hebben ook nog een vriendelijk woord voor iedereen. Ik gooi een plaatje van die gigantische rij op Facebook, met een tekst erbij dat ik het jofel zou vinden als Staphorsters en Urkers nu eindelijk ook een covidprik zouden gaan halen, net zo massaal als hier de griepprik en de pneumokokkenprik worden geconsumeerd. Het zit me dwars dat een groep anti-vaxers de rest van het land opzadelt met hun gevoel van ‘recht op vrijheid’. Tegenover een ongevaccineerde covidpatiënt op IC, die daar vaak wekenlang moet blijven, staan vijftien mensen die een hartoperatie moeten ondergaan en voor wie er geen ruimte meer is op diverse IC’s. Die operaties worden uitgesteld, omdat er mensen zijn die – bijvoorbeeld – ziek worden van covid zien als een beslissing van God. Dat ze dan wel naar een ziekenhuis gaan voor medische hulp, kan ik niet volgen. Vindt God dat dan weer wel goed? Mensen die om medische redenen geen vaccinatie krijgen of willen, daar zal ik niets van zeggen. Maar als je werkelijk denkt dat Bill Gates achter de hele onderneming zit, of als je nog meer van die waanideeën hebt, dan haak ik af. Dit zijn behoorlijk scheve en oneerlijke toestanden. Dat dit gaat schuren in de samenleving en ook bij het ziekenhuispersoneel (al helpen ze iedereen), is niet gek. Ik hoop dat Minister Hugo eindelijk eens met een plan komt, dat weldenkende mensen recht doet. Inderdaad, weldenkende mensen. We willen allemaal graag onze vrijheid terug. Dat lukt niet, zolang er een groep blijft roepen dat covid niet bestaat, dat de vaccins onveilig zijn en dat de ziekte is bedacht tijdens wereldwijde, geniepige complotten. Laat 5 november de dag van de weldenkende mensen worden. Laat je niet piepelen maar prikken.

 

 

 

Door: Wieke Biesheuvel

Wieke Biesheuvel werkte en woonde zes jaar in Zambia, is nu voorgoed terug en probeert het Nederlandse leven weer onder de knie te krijgen. Waarbij ze beurtelings verbaasd, boos, dolgelukkig, verward of blij is.

Afbeelding van Wieke Biesheuvel