Getest: dit zijn de lekkerste roze koeken uit de supermarkt

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Dit zijn de lekkerste roze koeken uit de supermarkt.

 

 

 

Ze rolden voor een paar kwartjes uit de automaat, of je haalde ze bij het loket. En de echte bofkont wist dat er ook nog een pak in de voorraadkast thuis lag. Op zoek naar dat middelbare-school-gevoel proefden we de roze koeken van de huismerken van de supermarkt – en ter vergelijking de enige echte Enkhuizer roze koeken.

 

Tientallen, misschien wel honderden, hebben we er gedachteloos naar binnen gepropt in de proefwerkweek. Als je die roze koeken dan bewust gaat proeven, valt er toch wel wat op. De kleur, om te beginnen: de koeken van Albert Heijn zijn meer paars dan roze, de glacés van de Dekamarkt hebben een wit suikerrandje langs het glazuur en die van Jumbo zijn zo felgekleurd, dat je er lasblind van kunt worden.

 

Albert Heijn, 6 koeken voor 0,92 euro. De cake is misschien een beetje droog, maar dat maakt het smeuige glazuur helemaal goed. Opvallend paars glazuur.

 

Lidl, 8 (kleine) koeken voor 0,92 euro. Opvallend: de cakejes – iets kleiner dan de andere koeken – smaken een beetje naar amandel. Erg lekker, maar niet wat we van een roze koek verwachten. Maakt niet uit, dit pakje is zo leeg.

 

Enkhuizer Glacé, 4 koeken voor 0,97 euro. Dit is De Ware. Lekker veel fondant over de randjes. En als je ‘m langer vasthoudt, smelt het fondant een beetje: HEERLIJK.

 

Dekamarkt en Dirk, 4 koeken voor 0,61 euro. Het was niet makkelijk een verpakking te vinden zonder verbrokkelde koek. ‘Dikke glazuurlaag, lekker zoet!’

 

Jumbo, 6 koeken voor 0,92 euro. Oei, deze roze koek is veel te zoet, dat vindt zelfs de ergste zoetbek van het proefpanel. De cake is vettig en klef, het glazuur heeft een kauwgumballensmaak. De verliezer…

 

Aldi, 6 koeken voor 0,99 euro. ‘Als je een hapje neemt, brokkelt de fondant zo af.’ Erg zoet, en dus een beetje kuch kuch droge cake.

 

Lekker, maar niet zoals het hoort

Ook in de cakebodem kun je verschillen proeven. De ene cake is zoet en plakkerig, de andere stuift in je keel en die kleine cakejes hebben een amandelsmaak. Lekker, maar niet typisch roze koeken. Gek hoor: de cakebodem van de Jumbo-koeken lijkt op een klefcake, die je kent van plakjes bij de koffie op een begrafenis. Nee, dat is geen vrolijke associatie en van deze koek worden we ook helemaal niet blij.

 

Klassiekertje

Onze favoriet? Dat blijft de echte Enkhuizer glacé, ook als we ze proeven zonder dat we weten welke koek uit welke supermarkt komt. Die cake is nog net zo vanille-chemisch als vroeger, en de glazuurlaag is gewoon perfect. ‘Je weet dat het een goede roze koek is, als je je vingerafdruk in het glazuur ziet als je de koek een tijdje vasthoudt,’ zegt Lauretta, en die mogen we gerust een kenner noemen als het gaat om zoet en koek. Nummer twee is de koek van Albert Heijn. Ook weer dat glazuur, ‘lekker smeuïg,’ zegt Sharon, ondanks de paarse kleur. Komt door bietensap, in deze roze koek zit geen karmijn, de kleurstof van luizenschildjes.

 

 

Uit een sprookje

Jammer, er is ook koek die enorm tegenvalt. En dat is – sorry, we moeten het zeggen – die van de Jumbo. Hij ziet eruit als een koek uit een tekenfilm of een sprookje, door de roze kleur en de lekker gele cake. Maar die smaak, daar scoren ze niet mee. De cake is klef en sponzig, het glazuur is zo zoet het dat zelfs zoetbek Lauretta te ver gaat. Nee, deze gaan we niet opeten. Dan nog liever differentiaalvergelijkingen oplossen, of zoiets.

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav