Als je niet gaat stemmen moet je ook niet mekkeren

 

Alle stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn inmiddels geteld en wat blijkt? De opkomst was betreurenswaardig laag.

 

 

 

Het percentage kiesgerechtigden dat is gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen is nog nooit zo laag geweest. Met een schrale 50 procent was het weer minder dan de vorige stemronde, in 2018. Aan het weer kan het niet gelegen hebben want het was gisteren droog en zonnig, prima om even een wandelingetje naar het stembureau te maken. Ik vind dat in een woord decadent te noemen en ja, ik ga er met een gestrekt been in.

 

Want juist door te stemmen kun je proberen om invloed op het beleid te krijgen. Of dat nou gaat om de gemeenteraad of om de Tweede Kamer, door juist wel je jas aan te trekken en naar het stembureau te gaan kun je ervoor zorgen dat de neuzen jouw kant op gaan staan.

 

Zeker met de oorlog in Oekraïne zou je denken dat er juist een heleboel mensen wakker zijn geschud. Want als Poetin zijn zin krijgt is de democratie daar verdwenen. Dan komt er een marionettenregering met alleen maar ja-knikkers en zullen de burgers met angst en beven moeten afwachten wat er met hun land gaat gebeuren. Zij zullen er raar van opkijken als ze horen dat er hier in Nederland zoveel stemgerechtigden zijn die het niet de moeite waard vinden om van hun democratische recht gebruik te maken.

 

Volgens opinieonderzoekbureau Ipsos besloot 23 procent van de mensen al langer geleden dat ze niet zouden gaan stemmen en maar liefst 38 procent zegt dat ze dat nooit doen. Die gaan gewoon niet! Maar dan heb je er ook geen invloed op of er toch windmolens in je achtertuin komen of een rondweg dwars door je woonwijk. Of dat de gemeente geen nieuwe sociale huurwoningen gaat bouwen maar juist dure koopwoningen. Als je niet gaat stemmen, moet je dus ook niet mekkeren.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit