Geluks­zoekers

 

Bijna iedereen heeft wel broer of zus, of een oom of tante die in de jaren vijfig of zestig naar een ver buitenland is geëmigreerd…

 

Mijn moeder heeft vijf zussen waarvan er zelfs twee kort na elkaar vertrokken. Piepjong waren ze toen ze naar Canada verhuisden. In de buurt van Toronto startten ze allebei een heel nieuw leven.

 

Voor de een liep dat avontuur van een leien dakje, die had het meteen naar haar zin. Ze trouwde met een Canadees en verhuisde later zelfs naar Amerika. Maar mijn andere tante werd letterlijk ziek van de heimwee. Uiteindelijk kwam ze samen met haar gezin na zo’n vijftien jaar steeds weer opnieuw proberen terug. Ze kon er maar niet aan wennen.

 

Zo hebben alle Nederlandse emigranten hun verhalen. En ze zitten ook overal. Van Tasmanië tot Zuid-Afrika en van Brazilië tot Israël. Allemaal hadden ze het avontuur voor ogen. Want het Nederland van na de oorlog had hen niet genoeg te bieden.

 

Omroep Max zocht een aantal van deze landverhuizers op die al zo’n beetje hun hele leven in het verre buitenland wonen. Ze maakten een prachtige vierdelige documentaireserie ‘Vaarwel Nederland’ waarin deze gelukzoekers vertellen over hoe het hen vergaan is, welke obstakels ze onderweg tegenkwamen en of het leven hen het geluk heeft gebracht waar ze naar op zoek waren.

 

Je ziet families die met hard werken iets hebben opgebouwd, maar die ook gretig vasthielden aan de Nederlandse taal en gebruiken. Vaak trouwde de tweede generatie ook weer met liefdes van Nederlandse komaf.

 

Sommige emigranten zitten nog steeds te verpieteren in hun nieuwe land. Maar ze kunnen geen kant op want ze kunnen hun kinderen en kleinkinderen die er ook wonen niet missen. En terug naar hun oude thuis kunnen ze niet want het Nederland dat ze achterlieten bestaat niet meer.

 

Kijken dus. De volgende aflevering van Vaarwel Nederland is te zien op dinsdag 26 mei 2020 om 20.25 uur op NPO 2. Of bekijk hier alle afleveringen.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit