Zondag was­dag

 

Heb je wel eens van de No-Poo-methode gehoord?

 

Nee, dat gaat niet over het wel of niet poepen hoor, geen zorgen. No Poo is geen shampoo gebruiken. Niet je haar wassen dus. Of tenminste, niet met shampoo. Je spoelt het alleen met een beetje water. Ehhh, maar waarom zou je dat doen? Eigenlijk om verschillende redenen: 

 

Ten eerste is het beter voor je hoofdhuid en je haar om geen shampoo te gebruiken. Veel mensen hebben last van roos, een jeukende of schilferende hoofdhuid, broos haar of haaruitval. Reguliere shampoos beloven je dan wel glanzende lokken, gevoed haar of minder gespleten punten, maar zo goed is het allemaal niet. Heb je weleens het etiket van je shampoofles gelezen? Een waslijst aan woorden en ingrediënten die mij niks zeggen en die ik toch elke keer doodleuk op mijn hoofd smeer. Ten tweede is het een stuk duurzamer om je haar te wassen met alleen water en verminder je je hoeveelheid afval als je die plastic shampooflessen skipt. Tot slot bespaar je geld als je niet of minder vaak je haar wast. Nou, win-win-win toch?

 

Toen de quarantaine aanbrak besloot ik dat nu de uitgelezen periode was om te gaan beginnen met de no-poo-methode. Ik hoefde immers niet meer op kantoor te verschijnen, niet op het schoolplein te staan en al mijn sociale activiteiten werden gecanceld. Dus who cares about vettig haar? De enigen die mijn vettige coupe (want die heb je echt in het begin) hoefden te zien waren mijn huisgenoten (man en kids). Nou dat vond ik geen probleem.

 

Op internet las ik de ervaringen van een vrouw die al 2,5 jaar haar haren niet met shampoo heeft gewassen. Wow! Lijkt mij eerder toch een beetje viezig dan bewonderenswaardig. Ook Romy Boomsma (de vrouw van Arie Boomsma) predikt veelvuldig op haar Instagrampagina voor het minder vaak wassen van haren. En zo’n glanzende, volle haardos als Romy willen we allemaal. Ik volgde Romy en ging voor de less-poo-methode, minder vaak je haar met shampoo wassen, want dat mag ook.

 

Voordat je echt helemaal no-poo door het leven kan gaan – mocht je dat ambiëren – moet je een proces door dat weken of zelfs maanden kan duren. Het idee is dat je haar en je hoofdhuid uiteindelijk vanzelf wennen aan minder vaak of helemaal niet met shampoo wassen en je dus ook minder snel met een vettige coupe rondloopt. Je moet dus even door die vettige periode heen. Waar ik eerst om de dag mijn haar ruim in het sop zette om een vettige coupe voor te zijn, besloot ik dat nu terug te schroeven tot één keer per week. Zondag wordt wasdag, zodat ik op maandag letterlijk fris de week kan beginnen.

 

Maar geheid dat je in het begin dus dagenlang vettig en viezig haar hebt. Wat voor je gevoel vaak nog erger is dan het daadwerkelijk is. Totdat de dag aanbreekt dat je weer je haar mag wassen en heel even met glanzende lokken door het huis kunt lopen. Och, wat een feest is dat! Nu ben ik best wel een beetje ijdel en de halve week met vettig haar op je hoofd zitten is geen pretje kan ik je vertellen. Nooit eerder werd ik zo blij van haren wassen.

 

Inmiddels zijn we zeven weken verder en hou ik nog steeds op zondag wasdag. Tot en met vrijdag gaat het goed. Zaterdag is vetteharendag, maar gelukkig zijn er legio leuke, hippe diademen en sjaaltjes die je kunt omknopen. Haar in een knot, een fleurige strik in een sjaal op je hoofd en klaar ben je. Zondag ben ik blij als ik de fles shampoo weer kan pakken. Misschien zit ‘t tussen mijn oren en zie ik wat ik wil zien, maar het lijkt echt alsof mijn haren glanzender en voller zijn. Een coupe à la Romy heb ik nog niet en helemaal nooit meer mijn haren wassen met shampoo zie ik ook niet echt zitten, maar minder vaak wassen is dus echt een eitje. Dames, ik daag jullie uit!

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman