Franska’s kerstdiner voorpret (amuses)
 

Heerlijk vind ik dat, je kerstmenu verzinnen. Ik maak altijd veel te lange lijsten met waar ik allemaal zin in heb.
 

 

En dan maar kiezen en heel veel dingen weer af laten vallen. Testkoken vooraf om te kijken of het lukt? Dat is het beste advies dat je altijd krijgt. Zou je echt moeten doen. Heb ik nooit gedaan. Ik spring altijd meteen in het diepe. Maar ik heb me dit jaar voorgenomen om dat een keertje niet te doen. Om de stress een beetje in te perken. Dus kies ik voor m’n klassiekers en ga ik die met je delen. Wie weet eten we straks allemaal hetzelfde…

 

Lijkt me wel grappig
 

Ik geef je vandaag m’n amuses, morgen m’n voor-, hoofd- en bijgerecht en maandag het dessert. Amuses vind ik altijd een goeie truc om iedereen die in m’n keuken zit te kletsen richting tafel te dirigeren, zodat ik weer de ruimte heb. Ik ga er drie doen dit jaar. Twee serveer ik achter elkaar op een bordje voor iedereen. Nummer drie zet ik op een grote schaal op tafel. Zijn ze even zoet, terwijl ik het voorgerecht in de oven schuif.

 

1. London Tuna

Die heb ik zo genoemd, omdat ik hem ooit in Londen heb gegeten en thuis nagemaakt heb. Maar dan een beetje anders.

Je hebt nodig:

 • Goed verse, rauwe tonijn. 35 gram p.p. aan blokjes van een halve centimeter gesneden
 • Mooie kleine blaadjes sla. 1 p.p. (bijvoorbeeld het binnenste van een sla-kropje of little gemblaadjes)
 • Kikkoman
 • 1 theelepel Sesamzaad p.p. (in een droge koekenpan geroosterd)
 • Een halve eetlepel fijngeknipte bieslook p.p.
   

 

Zo doe je het:

Blaadje op het bord, tartaar er mooi in scheppen, kikkoman naar smaak erover en dan het strooigoed (sesamzaad en bieslook) eroverheen. Dat strooi ik altijd een beetje nonchalant over het bord, ziet het er meteen leuk uit. Eitje toch?

 

2. Rib-eye op z’n Dolce Vita’s
 

Je  hebt nodig:

 • 1 plakje gerookte rib-eye p.p. (als je dat niet kunt vinden, kun je ook zoutarm rookvlees nemen)
 • Een handje rucola p.p.
 • Heel dun gesneden Parmezaanse kaasschilfers, Liefst een plakje van 2 bij 10 cm.
 • Lekkere olijfolie

 

Zo maak je het:

Op elk plakje vlees leg je wat rucola en Parmezaanse kaas. Je rolt het op. Legt het op een bordje, giet er lekker wat olie over en hap hap. (makkelijk hè?)

 

3. Druiven met kaastruffels

 
Van deze maak ik er twee per persoon. (of meer, als ik ingrediënten over heb)

 

 

 

Je hebt nodig:

 

 • 2 witte druiven p.p.
 • Lekkere zachte geitenkaas (Saint Maure bijvoorbeeld) 8 gram p.p. ongeveer. Kan trouwens ook met blauwe kaas.
 • Een grote theelepel crème fraîche p.p.
 • Een walnoot per persoon (fijngehakt)

 

Zo maak je ze:

De druiven maak je na het wassen goed droog. Je mengt de geitenkaas met crème fraîche tot een dik, goed kneedbaar mengsel. Dan ‘verpak’ je (met een frisse koele hand) de druif in wat kaasmengsel en dat bolletje rol je door de gehakte walnoten. Lekker vooraf maken en in de koelkast laten opstijven.

 

Eet smakelijk (straks met kerst)!

Door: Franska

Afbeelding van Franska